TOLIKO LJUTO DA TERA SVAKU BOLEST: Lekovita RAKIJA za srce i krvne sudove sa ljutom paprikom i glogom
Recept kako se pravi lekovita ljuta rakija koja se pije za jače srce i prohodnije krvne sudove. Prirodni lek za čišćenje i širenje krvnih sudova
Napravite sami lekovitu rakiju za srce i krvne sudove. Recept kako se pravi domaće lekovita ljuta rakija sa ljutom paprikom i glogom je jednostavan i ne zahteva mnogo umeća i veštine. Ako volite ljutu kapljicu a imate kardiovaskularne probleme, sklonost srčanom udaru, slabo srce i slabe krvne sudove, ova rakija bi vam mogla biti od pomoći, posebno u kritičnim momentima. Preporuka je da se ljuta rakija popije naiskap ako se oseti nadolazak srčanog udara i da se to radi na svakih desetak minuta do odlaska lekaru.
MUŽ IMA JOŠ 147 ŽENA PORED MENE! Najbogatija Srpkinja udata je za ŠEIKA - sada otkrila kako živi (FOTO)
STRAŠNA TRAGEDIJA! Roditelji primetili MALI OSIP na bebinoj ruci, a za samo par sati usledio je PAKAO
Lekovita ljuta rakija se može praviti i sa dodatkom lekovitog bilja raznih namena, mi ćemo dati par mogućnosti koje po nama deluju zdravstveno korisno i imaju svrhu. Napominjemo da ovakav prirodni preparat nije za svakoga, pre svega nije za ljude koji imaju nizak krvni pritisak, nije za one koji su osetljivi na alkohol, nije za one koji su osetljivi na ljutu papriku, mada ova rakija svoju ljutinu ne pokazuje i ne oseća se u organima za izlučivanje, tako da oni koji imaju hemoroide i osetljivi su na ljutu papriku i ljuto u hrani, neće osetiti ljutinu ljute rakije.
Recept kako se pravi ljuta rakija sa glogom
Uzmite dobru domaću rakiju, komovicu ili lozovaču, zbog neutralnog mirisa i ukusa, mada možete uzeti bilo koju prirodnu rakiju. U rakiju stavite izmrvljen glog, za jednu litru rakije vam je sasvim dovoljna šaka plodova gloga, svežeg ili osušenog. Radi bolje ekstrakcije bilo bi dobro da se crveni glog izdrobi. Sasvim zadovoljavajuća varijanta za pravljenje glogove rakije je i korišćenje cvetova crvenog gloga u proleće – u ovom slučaju dve šake cvetova gloga. Crveni glog cveta u proleće a plod donosi u kasnu jesen.
Ne treba da stavljate veće količine gloga u rakiju jer to onda postaje jaka tinktura a glogove kapi se ne piju na način na koji se pije rakija, mnogo su jače i nisu za slobodnu kućnu upotrebu bez uputstva.
Flašu rakije ostavite makar mesec dana da odstoji na tamnom mestu, povremeno je mućkati. Možete je ostaviti i dva, tri meseca, nije nikakav problem da dugo stoji kada je crveni glog u pitanju. Rakija će stajanjem poprimiti roze boju od gloga.
Pred kraj stajanja rakije, nedelju dana ranije, u flašu sa glogom stavite tri do četiri kašike što ljuće mlevene paprike, kajen, čili, aleva paprika. Ako je baš ljuta paprika stavite 3 kašike a ako nije onda 4 kašike da bi rakija poprimila ljutinu paprike.
Nakon nedelju dana procedite rakiju kroz gazu i fin filter papir da dobijete čistu ljutu rakiju. Lekovita ljuta rakija na ovakav način dobijena deluje tako što širi krvne sudove i zagreva telo.
Ako želite da ljuta rakija deluje na holesterol i arteriosklerozu, onda kada dodajete ljutu papriku u rakiju, dodajte i jednu glavicu očišćenog belog luka, sitno iseckanog. Tako dobijena ljuta rakija se oseća na beli luk, pa to treba imati u vidu.
Za sve one koji imaju plućne probleme, u rakiju mogu staviti umesto belog luka neku lekovitu biljku kao što je majčina dušica, rtanjski čaj, timijan.
Za jačanje krvne slike, pluća, čišćenje jetre, dobar izbor je hajdučka trava, mada rakija od nje postaje gorka.
Ljuta rakija se pije dva puta dnevno, ujutru i popodne, pred ručak, ili uveče pred obrok, jedna čašica kao preventiva. Kod gušenja i akutnih stanja treba popiti par čašica u par minuta ako nemate lekove kod sebe i pozvati odmah lekara. Ukoliko vam ljuta rakija ne prija, nemojte je piti na silu. Ovaj prirodni preparat nije lek u pravom smislu te reči, to je rakija koja ima lekovito delovanje, i treba da zameni klasičnu rakiju, da bude ugodna za pijenje ali da ne bude prejakog delovanja. Ljutina u rakiji u svakom slučaju će vas sprečiti da je pijete preko mere. Umereno je piti, po jedna čašica ujutru i popodne ili uveče.