IMA LI RAZLOGA ZA BRIGU? Stručnjaci otkrili da li je hrana bezbedna od KORONA VIRUSA
Nije na odmet pripaziti.
Konstantno nas podsećaju da pazimo na higijenu, da virus najlakše ulazi putem kontaminiranja usta, očiju i nosa, a šta to znači kada je u pitanju hrana? Možemo li putem hrane da se zarazimo korona virusom?
ZAŠTITNE MASKE MOGU I DA ODMOGNU! Nepravilnom upotrebom se POVEĆAVA rizik od ZARAZE!
PREHLADA ILI GRIP? Rešite se večne nedoumice: Evo u čemu je RAZLIKA i kako se LEČE
- Za sada nema nikakvih izveštaja o zaraženim ljudima putem hrane, bilo da je zapakovana ili ne. U svakom slučaju, napominjemo da je uvek važno voditi računa o higijeni, često perite ruke i radne površine, odvajajte meso od ostalih namirnica, kuvajte sve na višoj temperaturi - stoji na sajtu usda.gov.
- Ako već vodite računa o higijeni prilikom pripreme hrane, dobra vest je da ste minimalno ugroženi - kaže, direktor Centra za bezbednost hrane u Džordžiji.
Šta treba da uradite:
Često perite ruke - pre, u toku pripreme i nakon pripreme, kao i pre jela.
Operite namirnice. Još uvek se ne zna sa sigurnošću da li i koliko virus opstaje na namirnicama ili pakovanjima, pa je u svakom slučaju preporuka da dobro operete sve. Ne postoji nijedan dokaz da se virus prenosi putem svežih namirnica, ali mere opreza svakako neće škoditi.
Dovoljno je proizvode dobro oprati vodom, ne dodajte ni slučajno nikakve hemijske rastvore - upozorava Francisko Dijez Gonzales.
Sve što je moguće termički obradite, kako biste dodatno umanjili mogućnost preživljavanja virusa.
Naravno, ako je neki član porodice zaražen, on ni slučajno ne bi trebalo da bude blizu namirnica niti da sprema obrok.