U Srbiji bake govore da možemo da jedemo i OVAKAV DŽEM, a to je KOCKANJE sa zdravljem - sadrži opasnu supstancu
Uskoro kreće degustacija džemova i marmelada, a možda vam je ostala i neka tegla iz prošle ture. Ako primetite ovo u teglici, bolje da je bacite, šta god vam bake govorile.
Sigurno vam se dogodilo da iz špajza uzmete teglu voljenog domaćeg džema od malina pravljenog sopstvenom rukom, otvorite ga i zatim ugledate sivo-smeđe, čupave mrlje buđi na vrhu. U ovom neprijatnom trenutku pojavljuje se jedno jedino pitanje u glavi: da li da ga bacite ili pojedete, zatvarajući oči pred onim što ste videli?
BRAĆA SE SRELA POSLE 77 GODINA! Dirljiv snimak rasplakao mnoge: "ZNAO SAM DA SI TO TI čim sam te video!"
Ivana je otišla u Kanadu sa SITNINOM U DŽEPU, a danas IMA SVE što poželi - Sve je počelo od jedne ideje
Ukorenjeno, prihvaćeno je mišljenje (tako su nas učili roditelji, bake) da je dovoljno samo skinuti plesnivi sloj i mirno nastaviti slatko uživanje.
Prvo treba da shvatite šta je buđ. To su uobičajene gljivice koje se uspešno razmnožavaju u hrani. Postoji mnogo vrsta gljivica. Među njima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih.
Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu. Obično utiču samo na ukus proizvoda, ali u najgorem slučaju možete se ozbiljno otrovati.
Buđ koja je zahvatila džem ukazuje na kršenje tehnologije kuvanja ili uslova skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu sa džemom.
Čak i kada se sve vidljivo odstrani (bela, žuta, zelena, siva, crna plesan...), velika je mogućnost da je "izlučevina" kontaminirala sadržaj tegle.
Samo laboratorijskim istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se buđ nalazi u vašem džemu. Jednostavno je nemoguće vizuelno odrediti stepen opasnosti bilo koje gljivice.
Izuzetno je važno zapamtiti da je ono što nađete na površini džema samo vidljivi deo gljivice.
Činjenica je da se većina toga već odavno proširila do samog dna. Zbog toga uklanjanje nekoliko kašika džema sa površine neće ga u potpunosti osloboditi gljivica.