VEĆA DARA NEGO MERA: Ovih 7 namirnica NIKAKO ne treba da PODGREVAŠ, a evo i ZAŠTO!
Jedna od njih je i piletina!
Savremen način života ne ostavlja mnogo vremena za spremanje svežih jela kod kuće, već nažalost vrlo često posežemo za instant, brzim rešenjima, među kojima je i podgrevanje hrane spremljene pre nekoliko dana. Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti podgrevanjem, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju tokom ponovnog zagrevanja - objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić i navela kojih do sedam namirnica nikako ne bi trebalo da podgrevate:
SKANDAL NA IZBORU za mis: STRGNULA JOJ KRUNU sa glave zbog muža, sveopšti haos! (VIDEO)
OVO NE BI SMEO SVAKO! Milica Pavlović iznenadila sve - SELFI koji otkriva sve njene nedostatke? (FOTO)
Prislila je bebu da koristi CUCLU, a onda se gorko POKAJALA "Šteta je već bila učinjena..."
Pečurke
Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za naredni dan, onda je bolje da ih jedete hladne, tj. da ih ne podgrevate. Ovo se odnosi i na rižoto i čorbe koje u sebi sadrže pečurke. Zašto? Zato što se prilikom podgrevanja pečuraka menja sastav proteina, što može dovesti do problema sa varenjem.
Piletina
Podgrevanje piletine, isto kao i pečuraka, dovodi do promene u sastavu proteina. Zbog toga nije preporučljivo podgrevati je na visokoj temperaturi. Ako već morate da je podgrejete, bolje je stavite na tihu vatru i podgrevajte je duže vreme.
Krompir
Krompir ima veliku hranljivu vrednost koju gubi prilikom podgrevanja. Krompir jedite odmah nakon pripreme ili hladan, on tada sadrži najviše skroba u obliku koji vam obezbeđuje dugotrajan osećaj sitosti. Ako volite da ubacite krompir u čorbe ili jela koja planirate da jedete više dana, bolje je da krompir dodajete samo u onu količinu koju ćete tog dana pojesti.
Spanać
Spanać sadrži veliku količinu nitrata, koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite. Oni su toksični i mogu ugroziti zdravlje ljudi. Dakle, spanać je zdrav, ali samo ako se jede sveže pripremljen.
Cvekla
Kao i spanać, i cvekla sadrži nitrate koji se podgrevanjem pretvaraju u nitrite.
Celer
Celer, koji se najčešće upotrebljava u supama i čorbama, treba jesti samo prvog dana kuvanja. I on sadrži nitrate koje ne smemo podgrevati. Ukoliko izvadite celer iz supe ili čorbe, možete je podgrejati narednog dana.
Jaja
Mnogo je opasno podgrevati jaja, jer ona na taj način mogu postati toksična. Ovo se ne odnosi na jela gde su jaja sastojak sosa, kao na primer bešamel, već samo na kuvana i pržena jaja.