Mogu IZAZVATI TROVANJE, a neke i DODATNO GREJU! Namirnice koje POGORŠAVAJU STANJE organizma u vreme visokih temperatura
Redovno se hidrirajte danas i pazite šta jedete!
Pred nama su dani sa izuzetno visokim temperaturama, zbog čega je veoma važno da se redovno hidriramo, ali i da vodimo računa o tome šta jedemo. Dakle, u toku ovih toplih dana, izbegavajte određene namirnice koje mogu pogoršati stanje, dovesti do trovanja jer su kvarljive.
1. Meso i riba
Zbog mogućnosti razvoja bakterija, meso spada među najopasnije namirnice. Možete ga čuvati do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Posebno obratite pažnju na mleveno meso i jela poput sarmi. Terasa ili ostava nisu dobra ideja, jer do razvoja opasnih bakterija može dolazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa je frižider ipak bolje rešenje.
2. Sosovi i umaci
Salate treba pojesti u roku od tri dana. To se posebno odnosi na rusku i francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneza koji spadaju u namirnice koje se brzo kvare.
PROBIOTIK LIMUNADA ČISTI CREVA: Od tri sastojka napravite eliksir za imunitet, detoks i bolju probavu
"NA HLEB DA IH MAŽEŠ!" Ova tri znaka važe za PRAVE DOBRICE, obasipaće vas ljubavlju i pažnjom, nema šanse da vas iznevere
3. Povrće
Verovali ili ne i povrće je problem. Problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira, koji ne bi trebalo da stoji duže od dva dana. Podgrevanje može da ubije gljivice, ali povrće ne bi trebalo da podgrevate više od jednom i to samo na temperaturi iznad 60 stepeni.
4. Kolači
Kremastim kolačima rok trajanja je četiri dana, pod uslovom da ih držite u frižideru. Suvi kolači mogu da se jedu do dvadeset dana, ali ih nemojte stavljati u frižider. Svežinu će zadržati samo ako ih čuvate na suvom i tamnom mestu. Savet plus: Sve ostatke kvarljive hrane koju držite u frižideru, stavite na gornju policu gde je najhladnije
Pored gore navedenih namirnica izbegavajte i sledeće jer greju, a to vam svakako ne treba ovih dana!
Ovas
Bez obzira na to što spada u žitarice, ovas je bogat mastima, ali i proteinima koji se veoma lako pretvaraju u energiju, a time povećavaju otpornost organizma na hladnoću. Ovsene pahuljice možete jesti za doručak u kombinaciji sa mlekom biljnog porekla.
Heljda
Heljda je takođe hrana koja greje telo. Osim što doprinosi zagrevanju organizma, ova žitarica podstiče lučenje hormona endorfina, koji popravlja raspoloženje. Pomaže u lečenju bolesti krvotoka, reume, dijabetesa i stomačnih oboljenja, a bogata je proteinima i vitaminima B1 i B2.
Crni pasulj
Ova mahunarka odličan je izvor gvožđa i bakra koji jačaju imunitet, te snadbevaju mišiće kiseonikom koji podstiče sagorevanja masti, pa time i greje organizam. Bogat je i proteinima, ugljenim hidratima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama.
Avokado
U zimskim danima koristite ga kao jedan od sastojaka u toplim potažima, čorbama ili toplim prelivima kao prilozima uz glavno jelo. Ovo voće bogato je zdravim mastima koje pomažu u smanjenju nivoa lošeg holesterola, te snadbevaju ćelije hranjivim materijama.
Ljuta paprika
Kapsaicin iz ljute paprike ubrava cirkulaciju pa na taj način zagreva organizam. Pozitivno deluje na rad srca, ublažava bolove i popravlja raspoloženje. Osim toga, podstiče sagorevanje masti i jača imunitet. Ovo povrće dodajte kuvanim jelima i potažima, a možete ga koristiti i u obliku začina.
Đumbir
Ova biljka deluje jednako kao i ljuta paprika. Naime, zahvaljujući ljutim supstancama koje sadrži aktivira receptore toplote u organizmu, pa time zagreva telo, te ubrzava cirkulaciju. Možete ga koristiti kao začin, ali i kao sastojak u brojnim toplim napicima.
Svetlo susamovo ulje
Budući da je bogato linoleinskom kiselinom, svetlo susamovo ulje učestvuje u procesu pretvaranja hrane u energiju, a time povećava telesnu temperaturu i zagreva organizam. U ishranu uvrstite i druge mahunarke poput crvenog sočiva i graška, zatim orašaste plodove, korenasto povrće poput šargarepe, kelerabe i celera, a i beli luk, koji takođe greju organizam.