Začin za KOJI svi ODLIČNO znamo - stavlja se u SUPU, ima dobar uticaj na IMUNITET, a može se kuvati i ČAJ od njega
Obično se može kupiti u većini prodavnica, u obliku celog osušenog lista ili u prahu.
Lovorov list (poznat i kao lovor) se obično koristi kao začin za supe i jela od mesa, zbog svog laganog, biljnog ukusa, a takođe se može napraviti i čaj aromatičnog ukusa. List dodajete tokom kuvanja i izvadite ga pre serviranja, jer ga je teško žvakati i variti. Neki ljudi veruju da je lovorov list otrovan, ali to nije tačno.
Postoji mnogo vrsta u porodici lovorovog lista, ali sve imaju sličan ukus i profil ishrane. Sorte lovorovog lista mogu se uzgajati svuda od Kariba do Indije, a nalazi se u prodavnicama začina širom sveta.
Ulje sa ČUDOTVORNIM dejstvom - TRUDNICE ne bi trebalo da ga koriste, a URINARNE infekcije će NESTATI kao rukom odnešene
Atipični SIMPTOMI UPALE PLUĆA su znak za uzbunu, ukoliko OSETIŠ ovo, odmah se OBRATI LEKARU
Prednosti lovorovog lista
Dodaje minimalne kalorije hrani dok povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Uticaj na imuni sistem
Poboljšava imuni sistem. Lovorov list je dobar izvor vitamina A, vitamina B6 i vitamina C. Poznato je da ovi vitamini doprinose stanju imunog sistema. Lovorov list takođe sadrži male količine mnogih vitamina i minerala, kao što su Cink, Magnezijum, Gvožđe i još mnogi drugi.
Pozitivno deluje na digestivni trakt
Čaj od lovorovog lista može pomoći u ublažavanju bolova u stomaku. Čaj je takođe veoma aromatičan, što može pomoći u ublažavanju pritiska u sinusima ili začepljenom nosu.
Smanjuje faktore rizika za dijabetes tipa 2
Uzimanje kapsula od mlevenog lovorovog lista ili čaja od turskog lovorovog lista može da snizi nivo šećera u krvi.
Stvari na koje treba paziti
Lovorov list možete dodati većini slanih jela, ili napraviti čaj. Međutim, ne treba ga jesti sirovog ili u velikim količinama samostalno, jer je težak za varenje. Takođe, ne preporučuje se preterano korišćenje lovorovog lista, kao začina u hrani, tokom trudnoće i dojenja.