Gasi VATRU U GRLU: Ovaj NAPITAK SRBI SPREMAJU kada imaju problem sa upalom, recept star decenijama
Pomaže i donosi okakšanje veoma brzo, a jednostavno se priprema!
Ukoliko vas muči uporna upala grla i kašalj, pored lekova koje vam je lekar prepisao, možete olakšati sebi pripremom nekog od domaćih melema koji se prenose sa generacije na generaciju. U detinjstvu su vam roditelji sigurno pripremali zaprženo mleko, a ovaj recept sigurno brzo donosi olakšanje.
Evo kako se priprema.
Danas OBAVEZNO ZAPALITE SVEĆU - Slavimo velikog svetitelja, ukoliko imate ŽIVOTINJE u DOMAĆINSTU uradite ovo
MALE BOGINJE SE ŠIRE SRBIJOM! Doktorka OTKRILA KO JE ZAŠTIĆEN, loša vest za sve koji su ROĐENI u ovom periodu
Karamel-mleko
Ovaj lekoviti, preslatki mlečni napitak verovatno će mnoge asocirati na detinjstvo. Posebno tokom zimskih dana, kada se na sankanju i grudvanju ostane previše dugo, pa povratku kući krene da boli grlo. U narodu se ovaj napitak zove i "zaprženo mleko", "prepečeno mleko" ili "karamelizovano mleko" i pije se čim osetite da grlo počinje da "grebe".
Priprema se vrlo jednostavno, a pravi je melem za grlo i pluća.
- Sipajte 3 kašike kristal šećera u šerpicu ili veće lonče. Stavite šerpicu na ringlu i zagrejte je na jakoj temperaturi
- Čim se šećer istopi, smanjite temperaturu
- Dok se topi, šećer sve vreme mešajte i pazite da ne zagori
- Kada šećer dobije izgled karamela, sklonite ga sa vatre, sipajte šolju mleka. Šećer će se odmah kristalozovati i stvrdnuti, ali ga odmah vratite na ringlu i nastavite brzo da mešate, dok se oba sastojka ne sjedine i dok se šećer skroz ne rastopi u mleku
- Mešajte sve dok smesa ne postane homogena.
- Karamelizovano mleko pije se dok je vruće, jer tako je najdelotvornije.