ISKUSITE MAKEDONIJU NA TANJIRU: Recept za tradicionalnu PASTRMAJLIJU - pravićete je svakog dana! (VIDEO)
Ukus joj je neverovatan!
Iako po nazivu asocira na pastrmku, ovo jelo nema nikakve veze ni sa tom, niti bilo kojom drugom ribom.
Izgleda da je ime dobila po pastrmi - dimljenom ovčijem mesu, koje se nekad koristilo u pripremi pastrmajlije.
UMRLA U NAJGORIM MUKAMA: Smrt SRPSKE manekenke (30) šokirala javnost, imala je JEDNOGODIŠNJEG SINA
Dok DEVICI prijaju avanture, BLIZANAC flertuje sa VAGOM: Evo šta vas čeka 3. dana MARTA meseca
GOJAZNOST NAJVEĆI PROBLEM: Evo kako gubitak kilograma SPREČAVA RAK DEBELOG CREVA, a ovo su PRVI SIMPTOMI, prema rezultatima studije
"Hrana je sve ono što smo mi. Ona je dodatak osećaju nacionalne i etničke pripadnosti, tvoje lične istorije, istorije tvog kraja, tvoje regije, plemena, čak i tvoje bake. Nerazdvojiva je od tvojih korena" - mudra je izreka jednog kuvara.
Po tradicionalnom makedonskom receptu za pastrmajliju je potrebno:
- 250 ml mlake vode
- 10 gr kvasca
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- malo soli
- 400-450 gr brašna
Nadev :
- 250 gr svinjskog mesa
- suvi začin ili so
- malo ml. crvene paprike
- bibera
- dva lista suve slanine seckan
- peršunov lista
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno.
Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta. Meso iseći na što sitnije, pobiberiti posoliti, dodati papriku i peršunov list..
Izmešati. Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso. Po želji može se dodati i malo kačkavalja.
Na kraju dodati malo masti. Ukoliko koristite slaninu, nije neophodno dodavati ulje jer će ona pustiti svoju mast.
Pokriti opet 10 minuta premazati iivice uljem i peči na 200 stepeni C oko 30-40 minuta. Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta.
Prijatno!