Detaljan troškovnik posne slave: Na trpezu ode cela plata, ali postoje i TRIKOVI ZA UŠTEDU
Sezona obeležavanja slava počela je već sa par crvenih datuma u pravoslavnom kalendaru, a već naredne svetkovine domaćini će slaviti uz posnu trpezu i gozbu za koju će izdvojiti barem jednu prosečnu platu.
Neke od najvećih slava u Srbiji koje obeležava veći broj vernika uoči Božićnog posta, ove godine biće posne. Po kalendaru, za svetkovine koje padaju na dane posta, sredu i petak, kako nalažu običaji i trpeza mora biti posna. Ako domaćini ne slave slavu u užem porodičnom kugu, moraju biti spremni na činjenicu da će ga gošćenje od 20 do 30 ljudi koštati oko 50.000 dinara.
DANAS OBELEŽAVAMO SVETOG LUKU: Jednu stvar nikako NE TREBA RADITI, poklonite se moštima sveca i OČEKUJTE ČUDO (VIDEO)
KAKO DO NAKNADE ZA PREVOZ? Ko ne opravda markicu, plaća porez od 10 odsto
Dragana je napravila 400 KILOGRAMA AJVARA i izračunala KOLIKO je isplativije preraditi papriku nego je prodati
Na pijacama i u ribarnicama za posnu slavsku trpezu traži se najčešće šaran. Na slavama se ne štedi pa u ribarnicama kažu da ovih dana dobijaju rezervacije i za po tonu ribe dnevno.
- Slavimo Svetog Nikolu i okupimo tridesetak ljudi u dva dana. Za posnu trpezu treba nam oko 60.000 dinara, od hrane i pića do svih sitnica i skromne dekoracije. Nije to malo novca kada se na kraju zbroji, ali ipak u ta dva dana kroz kuću nam prođe toliko dragih ljudi, neke ne vidimo i mesecima, a to nema cenu - kaže Dušanka Mudrinić, učiteljica iz Novog Sada.
Kako dodaje, priprema tri vrste ribe, šarana, pastrmku i soma, a za 25 kila ove namirnice treba joj oko 25.000 do 30.000 dinara. Sitni posni kolači po kilogramu koštaju oko 1.200 dinara, dakle za pet kila, što je minimum, izađe 6.000 dinara. Tri kilograma baklave košta oko 4.000 dinara, a dve posne torte oko 3.000 dinara. Na razne vrste salata u zavisnoti od želja ode od 5.000 do 10.000 dinara, na tri kile prebranca 1.000, a na piće od 10.000 do 15.000 dinara. Na kraju, žito, slavski kolač i sveća, jedine tri stvari koje su po verovanju pravoslavaca i potrebne za slavljenje slave, koštaju oko 1.500 dinara.
Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da naši ljudi na slavama ne štede, što znaju i prodavci pa neki planski planski dižu cene u vreme slava. Gore ide cena pečenja, a ako je post onda ribe.
S druge strane trgovci kažu da u ovom periodu spuštaju cene. U pojedinim hipermarketima postoji i "slavski popust" pa je tako cena oslića bude snižena za 20 odsto i košta 360 dinara, kao i vino koje je jeftinije i do 30 odsto te litra stoji 250 dinara, dok su na sniženju od 20 odsto i razne vrste sokova.
- Naravno da primetimo da ima i onih koji napišu da je sniženje, ali u stvari nije, kupci svakako moraju dobro da prošetaju i obiđu nekoliko mesta. Sada je vreme velikih prodaja i bitno je da obrnemo što više robe - izjavio je ribar Vukašin Kolarov iz Novog Sada.
Koliko štede građani u zemljama regiona? Najviše sa strane ostavljaju Austrijanci, a evo na kom mestu su Srbi
PRAVI TRENUTAK DA REŠITE STAMBENO PITANJE: Evo zašto je sada IDEALAN MOMENAT da dignete kredit za stan
Penzioneri će 4. novembra dobiti 5.000 dinara, a znate li šta znači "ŠVAJCARSKA FORMULA" koja se uvodi?
PORASLE NAM PLATE: Evo koliko je iznosila prosečna neto zarada u avgustu
Građani, stigle su LEPE VESTI! Porez koji plaćate sa novim zakonom NIKAD MANJI!