Bračni par uzgaja BAŠTU na 17. SPRATU solitera! Razlog je POTPUNO NEVEROVATAN!
Stan pretvorili u plastenik
Sve je počelo putovanjem u London gde je bračni par Butković u jednom kineskom restoranu probao blanširane klice. Sve je bilo toliko ukusno da su hteli da nastave da ih jedu i u Zagrebu.
Srpkinja izumela CRNI BELI LUK! Evo kako joj je to pošlo za rukom
Mikropovrće je zbog svog kvaliteta sve prisutnije u domaćoj kuhinji i na domaćim stolovima, a verovali ili ne ovaj tip povrća se gaji i na sedamnaestom spratu zagrebačnog solitera. I dok bi većina uživala u pogledu na metropolu, dvoje preduzetnika, svoj stan pretvorili su u plastenik.
U 65 kvadrata, umesto kuhinje i spavaće sobe, postavili su police za uzgajanje mikropovrća.
– Recimo, ovaj brokoli, svaka ova biljčica izraste u odrasli brokoli koji možete da kupite na pijaci – kaže Marijan Butković, proizvođač povrća.
Sve veća potražnja za mikropovrćem
Baš zbog svog kvaliteta i nutritivnih vrednosti, sve se više traži ovakvo mikropovrće.
– Ono se sada razvija i ima do 50 puta više tih dejstava po gramu, kilogramu, nekoj jedinici odrasle biljke i zato je ona bitna za ishranu i zato su zdrave. To se sve radi na osećaj, nema tu merenja. Kad podigneš, znaš da li povrću treba voda ili ne. Za proizvodnju mikropovrća ne treba vam ni puno mesta ni puno vremena, na primer, ovaj brokoli je posejan pre deset dana i danas je već spreman za jelo – kaže Butković.
NATO NUDI POSAO! Traže ljude da im glume ruse i daju dnevnicu 120 evra!
Nema traktora i motike
Da bi svaka biljka uspela i bila približno istog kvaliteta, potrebno je mnogo truda.
– Nema traktora, nema motike, nema mašina, alata i tako, ali je težak posao pa se ne odlučuje baš svako za to – kaže Butković.
Evo koji posao je u Nemačkoj plaćen 2000 evra, a zna da ga radi svaki peti Srbin!
Urbane bašte posebno su zanimljive hobistima i ljubiteljima povrća, tako je započela i ova priča. Ali, kasnije je prerasla u posao, koji se svakodnevno razvija i širi.