Брачни пар узгаја БАШТУ на 17. СПРАТУ солитера! Разлог је ПОТПУНО НЕВЕРОВАТАН!
Стан претворили у пластеник
Све је почело путовањем у Лондон где је брачни пар Бутковић у једном кинеском ресторану пробао бланширане клице. Све је било толико укусно да су хтели да наставе да их једу и у Загребу.
Српкиња изумела ЦРНИ БЕЛИ ЛУК! Ево како јој је то пошло за руком
Микроповрће је због свог квалитета све присутније у домаћој кухињи и на домаћим столовима, а веровали или не овај тип поврћа се гаји и на седамнаестом спрату загребачног солитера. И док би већина уживала у погледу на метрополу, двоје предузетника, свој стан претворили су у пластеник.
У 65 квадрата, уместо кухиње и спаваће собе, поставили су полице за узгајање микроповрћа.
– Рецимо, овај броколи, свака ова биљчица израсте у одрасли броколи који можете да купите на пијаци – каже Маријан Бутковић, произвођач поврћа.
Све већа потражња за микроповрћем
Баш због свог квалитета и нутритивних вредности, све се више тражи овакво микроповрће.
– Оно се сада развија и има до 50 пута више тих дејстава по граму, килограму, некој јединици одрасле биљке и зато је она битна за исхрану и зато су здраве. То се све ради на осећај, нема ту мерења. Кад подигнеш, знаш да ли поврћу треба вода или не. За производњу микроповрћа не треба вам ни пуно места ни пуно времена, на пример, овај броколи је посејан пре десет дана и данас је већ спреман за јело – каже Бутковић.
НАТО НУДИ ПОСАО! Траже људе да им глуме русе и дају дневницу 120 евра!
Нема трактора и мотике
Да би свака биљка успела и била приближно истог квалитета, потребно је много труда.
– Нема трактора, нема мотике, нема машина, алата и тако, али је тежак посао па се не одлучује баш свако за то – каже Бутковић.
Ево који посао је у Немачкој плаћен 2000 евра, а зна да га ради сваки пети Србин!
Урбане баште посебно су занимљиве хобистима и љубитељима поврћа, тако је започела и ова прича. Али, касније је прерасла у посао, који се свакодневно развија и шири.