Ima li to igde osim NA BALKANU: HRVAT otvorio PRASEĆI BUTIK
Vinkovci dobili praseći butik zahvaljujući ideji jednog stočara.
Vinkovci su dobili Praseći butik, a sve zahvaljujući jednom domišljatom stočaru- tridesetdvogodišnjem Alenu Bariću iz Ivankova.
Primetivši da slične ponuda nema na tržištu rešio je da kupcima ponudi jedinstveni butik u kome svakodnevno mogu pazariti razne vrste pečene prasetine.
Svinjogojstvo porodični posao
Barić se stočarstvom bavi od malih nogu, a svinjogojstvo je porodična tradicija, koju je nasledio od dede i oca i sada tu ljubav nastoji da prense i na sinove.
Na imanju je impresivan broj od 150 ovaca, 200 krmača, po 500 tovljenika u turnusu, a godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasaca. Stoku prodaju jednom velikom lancu i okolnim mesarama, ali trenutnom cenom nisu zadovoljni i jedva uspevaju da pokriju troškove, a ono što ostane dovoljno je za puko preživljavanje.
Alen je nedavno odlučio da napravi i korak dalje, pa se upustio u novi poslovni poduhvat i građanima omogućio da, kada požele da jedu kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine.
Prasci se peku u peći i na ražnju na Barićevom imanju u Ivankovu, gde se istovremeno može peći 10 prasića.
Takvu uslugu do sada na tom području niko nije nudio. A brojni Slavonci imaju naviku da se počaste vrućom prasetinom i jagnjetinom s ražnja u susednoj Bosni, uglavnom na Lončarima, gde se uz magistralnu cestu Orašje - Tuzla svakodnevno okrene desetine prasadi i jaganjaca.
Alen do kraja meseca najavljuje otvaranje prasećeg butika u Osijeku, koji će, za razliku od Vinkovaca, dobiti i dodatni sadržaj - Sandvič bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču u Ukrajini. Za sada se, kaže, u novootvorenom butiku prosečno proda jedno prase dnevno, no Vinkovčani sve više dolaze i zanimanje iz dana u dan raste.