Има ли то игде осим НА БАЛКАНУ: ХРВАТ отворио ПРАСЕЋИ БУТИК
Винковци добили прасећи бутик захваљујући идеји једног сточара.
Винковци су добили Прасећи бутик, а све захваљујући једном домишљатом сточару- тридесетдвогодишњем Алену Барићу из Иванкова.
Приметивши да сличне понуда нема на тржишту решио је да купцима понуди јединствени бутик у коме свакодневно могу пазарити разне врсте печене прасетине.
Свињогојство породични посао
Барић се сточарством бави од малих ногу, а свињогојство је породична традиција, коју је наследио од деде и оца и сада ту љубав настоји да пренсе и на синове.
На имању је импресиван број од 150 оваца, 200 крмача, по 500 товљеника у турнусу, а годишње произведу и othrane чак 2500 прасаца. Стоку продају једном великом ланцу и околним месарама, али тренутном ценом нису задовољни и једва успевају да покрију трошкове, а оно што остане довољно је за пуко преживљавање.
Ален је недавно одлучио да направи и корак даље, па се упустио у нови пословни подухват и грађанима омогућио да, када пожеле да једу квалитетно и домаће месо, оду у бутик и купе килограм печене прасетине.
Прасци се пеку у пећи и на ражњу на Барићевом имању у Иванкову, где се истовремено може пећи 10 прасића.
Такву услугу до сада на том подручју нико није нудио. А бројни Славонци имају навику да се почасте врућом прасетином и јагњетином с ражња у суседној Босни, углавном на Лончарима, где се уз магистралну цесту Орашје - Тузла свакодневно окрене десетине прасади и јагањаца.
Ален до краја месеца најављује отварање прасећег бутика у Осијеку, који ће, за разлику од Винковаца, добити и додатни садржај - Сандвич бар од прасетине, по узору на оригиналну причу у Украјини. За сада се, каже, у новоотвореном бутику просечно прода једно прасе дневно, но Винковчани све више долазе и занимање из дана у дан расте.