ZA POČETAK DOVOLJNE SAMO TRI KOŠNICE! Evo koliko je novca potrebno da bi se započeo PČELARSKI BIZNIS
Đoko Zečević, pčelar, kome su 73 godine, po uzoru na svog pradedu, takođe neumorno pčelari na mirisnoj planini.
Bio u 19. veku na Zlataru čuveni pčelar Đoko Zečević, za koga pričaju da je pozne godine dočekao. Živeo 114 leta, od 1808. do 1922, a kažu da je i u dubokoj starosti imao stotinak košnica "vrškara".
Danas njegov praunuk Đoko Zečević, kome su 73 godine, takođe neumorno pčelari na mirisnoj planini. Ujedno, kao izuzetan poznavalac pčelarenja i zvanični predavač Saveza pčelarskih organizacija Srbije, otkriva tajne tog zahtevnog, korisnog, a lepog posla.
IDEALNO LETOVANJE: LUKSUZ SA 5 ZVEZDICA PO SAJAMSKIM CENAMA
POČELA IZGRADNJA FABRIKA ČOKOLADE: Siguran posao dobiće stotinak Novosađana
Suva rebarca, slanina i pršuta, CELO SELO MIRIŠE NA NAŠE PROIZVODE: Trifunovići su pravi majstori svog zanata! (FOTO)
- Pričali su mi da sam po pradedi ime dobio, da budem kao i on dugovečan. Videćemo, nikad se ne zna - kazuje ovaj profesor-pčelar rođen u Vilovi na obroncima Zlatara, i sada neumoran i pun elana.
Predavanje o pčelarenju držao je Đoko prošlog vikenda u Poljoprivrednoj školi u Požegi.
Kad je Zečević nadahnuto govorio o pčelama i medu s posebnom pažnjom su ga slušali, na kraju aplauzom nagradili, polaznici Zimske poljoprivredne škole.
Đoko, ekonomista koji je tokom radnog veka bio profesor i direktor, uzduž i popreko obišao Srbiju pričajući o pčelarenju, a predavao je i u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji (u 14 gradova za 16 dana) i Hrvatskoj.
Aktivista je pčelarskih organizacija već dve decenije. Na Zlataru sa suprugom Borjankom pored mnogih košnica ima svoj stalni štand meda. U Đokovoj familiji već se dva veka bave pčelarenjem, med su u davna vremena prodavali i u Carigradu i Dubrovniku.
Objašnjavao je Zečević poljoprivrednicima šta je konvencionalno, ekološko i organsko pčelarenje, pomenuo da u Srbiji ima raznih pčelara: neki su hobisti, drugi pčelare uzgred, trećima je to zanimanje.
Ima ih i sa preko 2.000 košnica, ali je našem selu i društvu, reče on, potrebnije što više malih, sitnih proizvođača meda sa najviše 100 pčelinjih društava.
Ovo može biti isplativ posao, bez previše ulaganja, ali samo uz ozbiljan pristup i ljubav prema pčelama.
Nema pčelarenja na silu niti brzog bogaćenja, mrzovoljni kraj košnica nema šta da traže, naglašava Đoko i navodi troškove otpočinjanja ovog posla:
- Izračunato je da su za početak, da se nabave tri košnice i krene, potrebna ulaganja od 427 evra. To nije nedostižna suma, a dobrodošlo je i ako država ili opština pomognu početniku. Najsigurnije je da se počne sa tri do pet pčelinjih društava. Bilo bi zarade od meda, ne velike, a prilika je da se posao polako razvija. Govorim to na predavanjima, savetujem da mladi počnu, ali kad ih pozovem na predavanja uglavnom dođu njihovi roditelji. Mlađe posao danas, izgleda, mnogo ne zanima - pričao je Zečević.
Dodaje da je pored zarade i te kako bitna i nematerijalna korist: rad i boravak u pčelinjaku u čistoj prirodi, udisanje pare iz otvorene košnice, prepuštanje misli zujanju pčela i upoznavanje tog čarobnog sveta. Sve ovo je odlično oslobađanje od stresa savremenog življenja. A pčelinji proizvodi su, kaže, od naročitog značaja za zdravlje.
Posebnu zainteresovanost izazvao je govoreći o pergi, fermentisanom polenu izuzetne lekovitosti. Ističe da je perga blagodet za ljudski organizam i da pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja.
Pre nekoliko godina mediji su izvestili da je pčelar Đoko u jednoj košnici na Zlataru, gde je kvalitetna pčelinja ispaša, ostvario rekordnu proizvodnju od 50 kilograma meda. I to na stacionarnom pčelinjaku sa koga se pčele ne sele.
- Najveći unos nektara od trava cvetnica i medljike od četinara ostvaren je u toj košnici od 6. juna do 1. jula - pisano je tada, uz napomenu da je Zečević da bi pregledao ili skidao polunastavke sa košnice morao da koristi merdevine.
AUSTRIJSKI INVESTITOR OTVARA FABRIKU U SRBIJI: Ključni deo za automobile proizvodiće se u BELOJ PALANCI
Za ribnjak porodice Milutinović ZNA CELA SRBIJA: Evo šta kažu - da li se ISPLATI ovaj biznis?
Čovek koji je postao posao: Četiri lekcije kojima nas uči kultni film, o tome kako ne treba raditi!
POZNATO PIĆE PROIZVODI NA SVOJ NAČIN: Ovaj Lozničanin oživeo je stari zanat nakon 30 godina!
NAŠA DRŽAVA POČISTILA KONKURENCIJU: Srbija peta u svetu po izvozu ovog proizvoda! Daleko iza sebe ostavili Ameriku!