clear sky
21°C
05.07.2024.
Beograd
eur
117.0412
usd
108.1312
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

BIZNIS VREDAN 3,5 MILIJARDI EVRA IM IZMIČE IZ RUKU! Nemci otimaju Turcima nacionalni brend

03.07.2024. 14:23
kebab
kebab / Izvor: Shutterstock

Turska prijava za registraciju doner kebaba kao tradicionalnog turskog proizvoda u Evropskoj uniji izazvala je oštre reakcije u Nemačkoj.

Međunarodna federacija za doner kebab iz Istanbula podnela je prijavu sa ciljem da se doner prizna kao turski proizvod i da se zaštite standardi njegove proizvodnje, piše turski Hurijet.

U službenom listu EU od 24. aprila objavljena je turska aplikacija i počeo je da teče rok od tri meseca za žalbe pre donošenja konačne odluke.

Ukoliko turska prijava bude prihvaćena, doner kebab će dobiti istu zaštitu kao italijanska pica napolitana i francuski šampanjac.

To znači da samo kebab koji ispunjava određene kriterijume može da bude označen kao doner a nepoštovanje za posledicu može da ima kažnjavanje.

Na to je primedbe iznela Nemačka, koja ukazuje na 'veliki kulturni značaj' donera u zemlji. Ta brza hrana, koju su u Nemačku doneli turski doseljenici, postala je veoma popularna i trećina Nemaca navodno jede doner najmanje jednom mesečno.

Mnogi u Nemačkoj tursku aplikaciju za zaštitu doner kebaba vide kao napad na njihov kulturni identitet.

Biznis vredan 3,5 milijardi evra

-Doner kebab je postao nacionalna brza hrana u Nemačkoj- rekao je portparol nemačkog ministarstva za hranu.

-Uvođenje novih standarda u proizvodnju moglo bi da potkopa njegovo jedinstveno prilagođavanje u Nemačkoj- dodao je, preneo je Hurijet.

Turski predlog uključuje standarde za debljinu komada i specifične karakteristike mesa. Navodi se da doner mora da bude sečen horizontalno debljine 3-5 milimetara i napravljen od jagnjetine i govedine a ne teletine, što je uobičajeno u Nemačkoj. Pileći doner mora da se seče na debljinu od 1-2 centimetara.

-U Turskoj nema donera kao što ga mi pravimo ovde- rekao je majstor donera iz Berlina Arif Keleš za časopis Štern.

-Prihvatanje turske aplikacije stvorilo bi nam značajne izazove-istakao je Keleš.

Hurijet piše da je u pitanju veliki ekonomski ulog jer se vrednost industrije doner kebaba u Evropi procenjuje na 3,5 milijardi evra, prema Turskoj asocijaciji proizvođača donera u Evropi.

Izvor: Srbija Danas/b92