DUPLO skuplje od svinjećeg! Ovo meso treba redovno da jedemo, a cena mu nikad veća
"Mogu da kupuju samo oni koji spadaju u dva do tri odsto bogatih kod nas"
Domaćim kupcima čini se da juneće meso nikad nije bilo skuplje, pošto danas kilogram juneće plećke bez kostiju u marketima košta do 710 dinara bez akcijske prodaje.
Pročitajte i:
Još više novca, oko 750 dinara, potrebno je izdvojiti za juneći but bez kosti, dok svinjska plećka košta svega 390 dinara, a but 420, skoro upola cene junećeg mesa.
Da je stvarno došlo do rasta cene junetine, vidi se poređenjem sa prošlogodišnjom cenom u ovo doba godine kada je kilogram junećeg buta košta 660 dinara, a kilogram svinjskog imao gotovo istu cenu kao ove godine.
Rastu cena koji se osetio ovih dana mogao je kumovati rat stočara sa klaničarima, pošto je nedavno otkupna cena povećana za oko 40 dinara po kilogramu.
- Neki veći stočari zimus su bili obustavili isporuku junadi i postignuta je cena od nekih 270 za kilogram, jer je prethodna bila premala. To meso uglavnom ide u izvoz, ali prema ovoj ceni žive vage, kilogram plećke ne bi smeo toliko da košta. Realno, cena bi bila između 500 i 600 dinara za kilogram plećke, e sad zašto su marže toliko visoke... - pita se Sima Kovačević iz Udruženja stočara fruškogorskog Podunavlja.
Da klaničari zaista drže cenu kao da ih kilogram žive vage u otkupu košta 300 dinara, što se sve glasnije govori u krugovima odgajivača, nije sigurno, ali jeste da visoku cenu svakako utiče manjak goveda.
- Kada je eč o mesu, junetina je uvek najskuplja, ali nije to neki marifetluk prodavca, već imamo jako mali broj goveda - kaže agroekonomski analitičar Milan Prostran.
Kako dodaje, najveći problem je nedostatak kvalitetnog mesa na tržištu, pre svega rase simentalac.
- Druge vrste ne daju tako kvalitetno meso, ono koje zovemo milanze i izvozimo u Italiju. Mi danas imamo svega 80.000 grla, a u periodu između 1985. godine i 1990. bilo je dva miliona - kaže Prostran.
On napominje da se uvozno meso šalje u preradu, a da sveže kvalitetnije ide u direktnu prodaju.
- Bez obzira na slabu kupovnu moć, govedina drži cenu. Nju mogu da kupuju samo oni koji spadaju u dva do tri odsto bogatih kod nas - objašnjava Prostran.
Ovaj stručnjak kaže da Srbija nije jedina koja ima problem sa govedinom, već i da Evropskoj uniji fali kvalitetno goveđe meso.