"HRANIMO NEŠTO ŠTO JE GOTOV PROIZVOD" Zbog smanjene potražnje imamo višak ribe, šta nakon posta?
Izostala su okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta.
Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta. U ribnjaku "Sutjeska" u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu.

TREND RASTA IZVOZA: Suve šljive iz Srbije tražene u Evropi, četiri sorte donose najveću zaradu

MI NJIMA VAKCINE, ONI NAMA SKORO PA GRATIS LETOVANJE: Severna Makedonija uvodi posebne turističke pakete za naše građane

"DUŽAN KAO GRČKA" MENJA SE U "DUŽAN KAO CRNA GORA": Svaki četvrti građanin bez posla, javni dug veći od BDP
Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila, kaže radnik Radenko Skoko. Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.
- Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš - kaže Skoko.
U ribnjaku "Sutjeska" strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.
- Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod - kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka "Sutjeska".
Da bi sprečili štetu na ribnjaku "Sutjeska" snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.
- Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara - kaže Dragan Došlo iz ribnjaka "Sutjeska"
Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan, sem obezbeđenja prostora treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.