"ХРАНИМО НЕШТО ШТО ЈЕ ГОТОВ ПРОИЗВОД" Због смањене потражње имамо вишак рибе, шта након поста?
Изостала су окупљања на славама, не раде ресторани и смањена је продаја током поста.
Готово сви слатководни рибњаци у Србији имају вишак рибе, јер су изостала окупљања на славама, не раде ресторани и смањена је продаја током поста. У рибњаку "Сутјеска" у Банату у зимовницима имају око 200 тона шарана, па је сада највећи проблем где чувати рибу у наредном периоду.
ТРЕНД РАСТА ИЗВОЗА: Суве шљиве из Србије тражене у Европи, четири сорте доносе највећу зараду
МИ ЊИМА ВАКЦИНЕ, ОНИ НАМА СКОРО ПА ГРАТИС ЛЕТОВАЊЕ: Северна Македонија уводи посебне туристичке пакете за наше грађане
"ДУЖАН КАО ГРЧКА" МЕЊА СЕ У "ДУЖАН КАО ЦРНА ГОРА": Сваки четврти грађанин без посла, јавни дуг већи од БДП
Свакога минута пумпе из Тамиша пребаце 22.000 литара воде у зимовнике са шараном. Ранијих година упумпавање је трајало до почетка априла, каже радник Раденко Скоко. Ове године се још не зна до када ће се свежа вода убацивати у језера где се налази непродата риба.
- Вода циркулише нон-стоп. Увек узимамо свежу воду из реке и да кажемо вода која прође кроз објекат, што је шаран успео да конзумира кисеоника јесте, остало иде, враћамо у Тамиш - каже Скоко.
У рибњаку "Сутјеска" страхују да ће на крају поста 100 до 150 тона рибе морати да се врати у велико језеро које се, иначе, спрема за нову производњу.
- Ми ћемо у те објекте морати да вратимо један део рибе која је достигла завршну масу и да је хранимо и имамо ту дупли трошак. Значи смањујемо текућу производњу и хранимо нешто што је готов производ - каже Видак Милошевић, директор рибњака "Сутјеска".
Да би спречили штету на рибњаку "Сутјеска" снижавају цену, али њихову акцију не прате трговци.
- Наша цена од 1. априла за овај пост ускршњи је тренутно 180 динара велепродајна, а малопродајна 220 на рибњаку. По том основу нема никаквог разлога да цена риба буде скупља у малопродајним објектима широм Србије од 300 динара - каже Драган Дошло из рибњака "Сутјеска"
Риба у зимовницима није конзумирала храну током зимских месеци. Када температура воде пређе 10 степени шаран постаје активан, сем обезбеђења простора треба га заштитити од болести. Зато се на рибњаку обавља и дезинфекција, да би спречило евентуално угинуће рибе.