Hteli su da zabrane prodaju kebaba, a šta zaista stoji iza toga
Zbog fosfatnih aditiva u popularnom kebabu digla se bura u EK. Fosfati se mesu dodaju već decenijama, a deo stručnjaka smatra da je on štetan
Drugi pak tvrde da je konzumacijom kebaba količina fosfata u organizmu zanemariva. O tome je ipak raspravljala Komisija i izglasala da se zasad dopušta korišćenje fosfata u mesu.
Ipak nema zabrane: Kebab i giros će se i dalje prodavati u EU
Koliko je tačno fosfat bezopasan - tema je zbog koje su se ukrstila koplja u EP - socijaldemokrati i zeleni tražili su novi način izrade kebaba i manju količinu fosfata u mesu.
Najpopularnije jelo brze hrane koje Srbi OBOŽAVAJU da jedu biće uskoro ZABRANJENO?!
Umesto da se govori da EU zabranjuje kebab, mediji i kompanije trebalo bi da pitaju zašto EK dopušta da hrana bude nezdrava i loša - o tome se ovde radi, poručio je Danac Christel Schaldemose, Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u EP.
Za samo tri glasa zabrana kebaba - nije prošla. I to na zadovoljstvo proizvođača koji smatraju da su priču o fosfatima pokrenuli lobiji velikih kompanija koje obroke brze hrane, na primer Nemačkoj, prodaju za 9 evra, dok je cena kebaba oko 5 evra. Stanovnici Nemačke dnevno pojedu i do tri miliona porcija, piše HRT.
Proizvođači kebaba zapošljavaju oko 200.000 ljudi u industriji vrednoj 3,5 milijarde evra. Ali lepeza proizvoda u kojima se nalazi fosfat je još veća - uz to što sprečava izdvajanje vode iz smrznutih proizvoda upotrebljava se i kao emulgator.
U ovoj zemlji od sada će se plaćati taksa na kafene čaše
- Ima ih zapravo u svoj prerađenoj hrani a najviše ih ima u gaziranim pićima odnosno soft drinks, ima u pecivima u mesima zapravo u svoj prerađenoj hrani - poručuje nutricionistica Dragana Olujić.
Fosfat se kao aditiv godinama upotrebljava u prehrambenoj industriji te ga, smatraju stručnjaci, neće zaustaviti zabrana konzumacije jednog proizvoda poput kebaba. Jedini način da ga u telo unesemo što manje je smanjivanje konzumacije prerađene hrane.