NA BRDIMA OPLENCA RAĐA NAJUKUSNIJE SRPSKO GROŽĐE: Svaka kuća ima bar jedan vinograd, a Tanasijevići 50 ari (FOTO)
Kad je berba i muljanje rade svi članovi porodice
U selima u okolini Topole svaka kuća poseduje bar jedan mali vinograd. Uzgajanje grožđa i pravljenje vina ovde je tradicija i prenosi se sa kolena na koleno, pa se sa razlogom ovaj kraj naziva još i srpska Toskana. Generacije su odrastale među vinovim lozama i od malih nogu stasavale u spremne majstore. Jesen se ovde od pamtiveka prvo provodi u berbi, a zatim i u pravljenju vina.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/09/pks.jpg?itok=P1YWON0L)
"Budite odvažni" - nova akcija podrške omladinskom preduzetništvu
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/12/06/profimedia-0166881229.jpg?itok=UkhEmNWq)
LITAR ULJA PREMAŠIO 200 DINARA! Ekonomisti otkrivaju da li nas očekuje novo poskupljenje hrane i kada će rast cena stati
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/08/profimedia-0561983434.jpg?itok=0r0VRCxd)
INSTAGRAM I FEJSBUK OPET U PROBLEMIMA: Teškoće u radu prijavljuje sve više korisnika ovih društvenih mreža
- Naš vinograd se prostire na oko 50 ari i bude oko dve tone grožđa, to su vinske sorte, vranac, hambur, smederevka. Naše vino specifično je jer pravimo kupažu sa svim tim sortama, tako je moj deda radio i tako volim i ja. Vino ne bude previše jako, utoli žeđ i prija, a malo zagreje dušu. Za domaćinstvo na selu se od davnina smatra da mora imati rakije, masti i vina i mi to poštujemo - rekao je Zlatimir Tanasijević.
Kad je berba i muljanje rade svi članovi porodice, dok je pretakanje i flaširanje njegov deo posla. Iako nemaju registrovanu proizvodnju vina, imaju sigurnu prodaju i to Tanasijevićima mnogo znači.
- Bilo je godina kada je solidan prihod od prodaje voća i to je najednostavnija i najbrža zarada, obereš, naplatiš i onda se pripremaš za sledeću godinu, imaš zaradu da preživiš zimu i uložiš u prolećne radove. Međutim, godinama već voće je problematičnije prodati pa smo se odlučili za preradu u rakiju i vino, supruga pravi likere, dzemove, slatka. Kad imam deset tona rakije u mom podrumu ja smem da uzmem i kredit na proleće a ovako ne bi smeo da se zadužim jer ne bih imao od čega da vratim - ističe domaćin.
Oplenački kraj sličan je Francuskoj, kad godina ima dosta sunca vina su kvalitetna, a to dokazuju brojna vrhunska vina baš iz ovih krajeva. Grožđe rađa na osunčanim brežuljcima Oplenca i to vinima ovog kraja daje posebnu notu.
- Rad u vinogradu za mene je posao u kome uživam, kad probam vino koje sam ja napravio i kad poslužim svoje prijatelje. Vino ima specifičan buke, ja ga cenim da je dobro kad ga probućkam po ustima i osetim na jeziku i nepcima da je lepo da mi prija, to su one naše stare sorte grožđa prokupac ili smederevka koje daju taj specifičan stari ukus - kaže Zlatimir.
U skladu sa trenutnom zdravstevnom situacijom ovaj vinogradar iz Topole poručuje da je bolje piti vino nego lekove.
- Više vina, znači manje bensedina. To vam je provereno tačno. Jednu čašu dnevno preporučuju čak i doktori - zaključuje kroz osmeh Zlatimir.