NA ČAČANSKOJ PIJACI "SAPUNJARA" IDE KAO ALVA: U doba korona virusa neophodno omastiti pluća belom slaninicom (FOTO)
Nutricionisti ipak svaetuju pažnju i umerenost kad je u pitanju konzumiranje ovih specijaliteta
Od kako se proširila vest da bela domaća slaninica pomaže prilikom bolova u plućima u doba epidemije korona virusa, ova namirnica postala je jedan od najprodavanijih na čačanskoj pijaci. Ponekad se za "sapunjaru" čeka i u redu duže od pola sata, ali kako kažu građani, ne pada im teško, jer zdravlje na usta ulazi.
Tri hiljade mladih poljoprivrednika imaće pravo na subvencije: Dobijaju do 1,5 miliona dinara od ministartsva
OVE GODINE RADNICI BEZ TRINAESTE PLATE! Firme ne znaju šta ih je snašlo, problem nije samo u koroni i padu prihoda
PRODAVNICE PONOVO RADE DO 20 ČASOVA: Koliko dugo smemo da se zadržimo, a da se ne izlažemo riziku od virusa?
- Imala sam korona vurus i upalu pluća, nisam bila hopsitalizovana, ali je bilo jako teško. Stiskalo me i gušilo u prsima, doktor mi je rekao da jedem slaninu i ren. Poslušala sam ga i svako jutro bih jela nekoliko parčića seckane bele slanine i izrendan koren rena. Kako bih to krenula da jedem pritisak u grudima je automatski popuštao. Prosto osećate, kako odmah lakše dišete kad malo omastite pluća i probate ljuto. I sada kad je sve to iza mene, svakog jutra jedem isto - slaninica i ren, ali naravno ne preterujem - rekla je Milena iz Čačka.
Naši preci hranili su se upravo na ovaj način, zdravlje tražili u prirodi, a preko zime na trpezi neizostavno su bili slanina, čvarci, pršuta i kiseli kupus. Korona virus mnoge je ove godine u potrazi za zdravljem vratio upravo na seosko područje, a sa tim se na meni vratila domaća, masna hrana.
- Prodaja bele slaninice tokom zimskih meseci skočila je nekoliko puta. Prodaje se i šarena, ali mnogi više sapunjara. Da bi slanina bila dobra najvažnija je svinja, na kom području se uzgaja i kako se tovi. Sve su to faktori koji utiču na kvalitet tog proizvoda. Cenu nismo menjali ostala je ista, kao i pre epidemije - rekla je Slobodanka Popović, prodavac na čačanskoj pijaci.
Iako je cena slaninice ostala ista, čvarci su ove godine skuplji od pršute, cena dostiže cifru i od 1300 dinara po kilogramu, pa će se možda ovaj svinjski delikates od sad kupovati na komad.
- Uprkos tome, velika je potražnja, domaći čvarci se, dobro prodaju uprkos visokoj ceni. Prodajem najviše duvan čvarke, iako su oni najskuplji, dobro idu i čips čvarci, ljudi se okreću tradicionalnoj trpezi i delikatesima - kaže Slobodanka.
Nutricionisti ipak svaetuju pažnju i umerenost kad je u pitanju konzumiranje ovih specijaliteta, jer povećan holesterol i korona virus nisu prijatelji.