"NIJEDNA NEMA TAKO PRIJATNU AROMU" Dragan iz Zagorice kaže da se najbolja rakija pravi od ZABORAVLJENE SORTE ŠLJIVE
Najbolja rakija se peče od autohtonih, starih sorti šljiva tvrdi Dragan Jovanović iz Zagorice, dugogodišnji proizvođač ljute kapljice.
Probao je, kaže, da ispeče rakiju od raznog voća koje uspeva kod nas, ali najbolja i najtraženija je upravo prepečenica od stare sorte šljiva – crvenjače.
ZEMLJA KOJA SE PRVA OPORAVILA OD KRIZE: Otvara MILION RADNIH MESTA, ekonomija jača svakim danom
Manje građana odložilo kredit nego u prvom krugu, ali šta kada MORATORIJUM PRESTANE?
Bitkoin "probio" ključne "psihološke prepreke": Ova kriptovaluta dostigla skoro 12.500 dolara!
- Svako voće koje uspeva kod nas, stavljao sam u veselu mašinu. Čak sam probao i od južnog voća čisto eksperimentalno. Nedavno sam ispekao tekilu, svi se čude kad sam ispričao da sam seckao cveće, agavu i pekao rakiju. Ali, definitivno nema bolje rakije od stare sorte šljiva crvenjače. To je najbolja i najotpornija sorta, nema bolesti, virusa, veoma otporna sorta koja daje izuzetnu rakiju - kaže Jovanović.
Za ovu sortu kao i još neke stare sorte, metlaš, belošljiva, trnovača, pored izuzetno visoke tolerantnosti na bolesti, karakteristično je i jednostavno razmnožavanje, ali i organski način uzgoja.
- Razmnožava se tako što se rasađuju samonikli izdanci koji izrastaju oko starih stabala i najbitnije je da se uopšte ne tretira nikakvim preparatima. Dakle, organska šljiva, potpuno zdrava i bez trunke hemije. Voćnjak se ne obrađuje, u njemu borave svinje kao pre 100 godina - priča Dragan.
Njegov zasad broji oko 30 mladih stabala crvenjače, sa kojih je ovog leta ubran prvi rod i jedno staro drvo koje je bilo osnova za rasađivanje mladica. Iako se odgaja u skromnim uslovima, ova šljiva daje od 10 – 100 kilograma plodova po stablu.
- Ne postoji ni jedna vrsta rakije sa tako prijatnom aromom, od jednog kazana za koji je potrebno 100 kilograma šljiva, izađe oko 18 litara rakije od 20 gradi - ističe Jovanović.
Ovog vikenda Jahorina dočekuje goste sa novim sadržajima i produženim radnim vremenom (FOTO)
LEPE VESTI ZA NEZAPOSLENE: Saopšten DATUM ISPLATA, otvoreno skoro 2.000 radnih mesta
ŠTA AKO SE KORONOM ZARAZITE NA LETOVANJU? Da li Crna Gora plaća lečenje ili je ova opcija isključena?
KORONA ŽESTOKO PORAZILA PRODAJU ŠAMPANJCA: Očekuju se dobri prinosi, ali i smanjena berba grožđa
CRNOGORCI VAPE ZA TURISTIMA: Cene niže u odnosu na prošlu godinu, a evo koliko će vas koštati letovanje