NJEGOV PROIZVOD JE NAJBOLJI U SRBIJI Od ovog starog zanata se jako dobro zarađuje! (FOTO)
Male zidane kuće koje se puše i miris dima koji se širi ono je što će vas zateći ako prođete kroz Dragačevo.
U ovom delu zapadne Srbije i dalje opstaje stari zanat i brojni domaćini ne odustaju od kaljenja ćumura.
- Ćumurane su se nekad pravile od blata, a kasnije od cigle. Zidaju ih majstori koji prave hlebne furune i kako bi se izgradile potrebno je maksimalno pet dana. Iako se širom Srbije sve ređe može videti dim iz ćumurana u našim selima ih ima preko stotinu - rekao je Savo Dobrosavljević iz Vučkovice koji se već godinama bavi proizvodnjom ćumura.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/05/14/juand.jpg?itok=0O8uJYIT)
Kina upumpava 173,8 milijardi dolara u privredu zbog virusa
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/306377/profimedia-0353347893_0.jpg?itok=56HbkzYb)
ZBOG KORONAVIRUSA: Vrednost bitkoina raste, digitalni novčić u "skoku" zbog virusa
Ovaj posao nije ni malo lak, ali tradicija se kod Dobrosavljevića prenosi sa koleno na koleno. Svaka peć građena je u krug i ima svoj temelj i krov.
- Ćumurana se puni drvima do vrha, zatim se pali vatra i proces sagorevanja traje do sedam dana. Pošto nema velike koncentracije kiseonika, dolazi do tinjanja i drvo se pretvara u ćumur. Svaka peć ima svoje luftove i kad se na njima pojavi žar, znamo da je proces završen. Tada se dodaje oko 100 litara vode, tako stoji šest sati i dolazi do kaljenja, posle se kupi u vreće i prodaje - priča Savo.
Ovaj dragačevski domaćin tri puta mesečno pali ćumuranu i kaže da je za proizvodnju najbolje bukovo drvo jer je najčistije. Tako da, prema njegovim rečima, nema mesta zabludama da roštilj na ćumur nije zdrav.
- Nadležne inspekcije su dolazile u proveru i nisu pronašli nijedan element koji bi pokazao da proizvodnja ćumura ne ipunjava sve potrebne standarde. O ukusu nema potrebe ni govoriti jer se zna da je meso pečeno na roštilju daleko najukusnije. Pored što se koristi za roštilj, ćumur se čak koristi za filtriranje vode - priča ovaj Dragačevac.
Iako su ruke i odeća često crni od vatre i drveta, proizvodnja ćumura jeste posao od kog može vrlo lepo da se zaradi. Iz Dragačeva ova sirovina ide za čitav svet.
- Izvozi se za Nemačku, Grčku, Norvešku, ali i Ameriku. Posla ima, samo ko hoće da radi jer je vrlo teško naći vredne radnike - zaključio je Savo.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2015/02/25/mark-zuckerberg.jpg?itok=NZfrIBc9)
Zakerberg poslao poruku svima koji žele da krenu njegovim stopama
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/120/jabuka.jpg?itok=tSAhr8yr)
"Neće se dobro završiti": Ukoliko ne padne sneg, srpski voćari će snositi OZBILJNE POSLEDICE!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/07/23/profimedia-0076336854_1.jpg?itok=Qh6JN4mZ)
Lažnjaci vredni 17 miliona: Policija i NBS tokom prošle godine otkrile čak 5.146 krivotvorenih novčanica
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/09/10/dron.jpg?itok=Me_MC4s0)
DA LI STE SMATRALI DA ĆE OVO JEDNOG DANA BITI MOGUĆE? U Hrvatskoj obavljena dostava pošte dronom (VIDEO)