OTKRIVENO! Evo zašto jagode NISU SLATKE, a nema veze sa APRILSKIM MRAZOM!
Ni pesticidi nisu krivci
Ni miris ni ukus jagoda koje poslednjih meseci možemo da kupimo na pijacama i u marketima više ne podsećaju na onaj koji pamtimo iz detinjstva. Zašto smo nekada bez greške mogli da kupimo ukusnu i sočnu jagodu, a danas je verovatnije da nam se dogodi suprotno? Ne, nije stvar u pesticidima, koje "krivimo" za mnogo toga što nam se ne dopada u voću i povrću koje nam je dostupno. Stvar je u nečem drugom, čega nije bilo u vreme stare Jugoslavije i još deceniju posle, a čega danas ima i nužno ne znači da je loše.
VOĆE SAMO ZA BOGATE? Aprilski mraz DIŽE CENE za 30 odsto! Evo šta će biti NAJSKUPLJE!
Naime, kako objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta Mihailo Nikolić, sorta jagoda koje su trenutno aktuelne na srpskom tržištu su iz uvoza i njihov ukus se jednostavno razlikuje od ukusa jagoda koje se proizvode u Srbiji. Reč je o sorti "kamarosa" i jedna je od najzastupljenijih sorti na svetskom tržištu.
- One u Srbiju stižu već u martu i aprilu. Uvoze se iz Turske, Grčke, Španije, Maroka... Veoma su rodne i dobro reaguju na transport. Dalje, ne propadaju brzo, čvrste su, zadržavaju svoje osobine. One su apsolutno zdrave. Tehnologija i standardi koji se koriste prilikom njihove proizvodnje su još strožiji nego kod nas. Ipak, nemaju tako lep ukus kao jagode koje se proizvode u Srbiji - kaže Nikolić.
Koje onda da kupujemo?
Na domaćem trižištu mogu se naći i sorte kao što su "arosa", "marmolada", "zenga"..., koje su sočne i ukusne, ali stručnjaci kažu da ih nema u većim količinama, budući da teže podnose transport. Najzastupljenije su jagode italijanske sorte "kleri", koja se masovno poizvodi kod nas i koja bi tokom ovog meseca trebalo da se pojavi na srpskim pijacama.
Zbog SNEGA u APRILU ovo voće ćemo na PIJACI plaćati PAPRENO
- Reč je o slatkoj i ukusnoj sorti koja se na tržištu pojavljuje posle 1. maja - dodaje Nikolić.
Nekad smo kupovali samo domaće
Postoji i objašnjenje zašto su pre nekoliko decenija, u odnosu na ovo danas, jagode bile samo ukusne, a mogućnost greške prilikom kupovine nije postojala. Odgovor je jednostavan - na tržištu su postojale samo domaće jagode.
Dugo samo bili zatvorena zemlja i nismo uvozili. U međuvremenu smo postali otvoreno tržište, a preko sporazuma poput CEFTA, pristup domaćim kupcima dobili su brojni proizvođači iz inostranstva, pa nam tako jagode stižu iz Turske, Albanije, Maroka i drugih zemalja - objašnjava profesor Poljoprivrednog fakulteta.
Ubrzo ćemo moći da kupimo i domaće i jagode iz uvoza, pa kako da ih razlikujemo? Neki prodavci tvrde da su domaće svetlije, a drugi da boja može da prevari, jer i one iz inostranstva mogu da promene izgled tokom transporta. Dakle, jedino na šta možete da se osloniti je poverenje u prodavca, ali i u cenu, koja je veća kada je reč o jagodama iz Srbije. Bar u prvo vreme.