OVO ZANIMANJE JE NA CENI: Deficitarno je, a zarada je 45.000 dinara pa NAVIŠE!
Majstorima ovog zanata je upala kašika u med
Bliži se situacija koja se ponavlja već nekoliko godina - u razredima u gimnazijama uvek se traži mesto više, dok je u srednjim stručnim školama slika potpuno drugačija. Naime, mnogi smerovi nisu dovoljno intresantni svršenim osnovcima da bi doneli odluku da ih pohađaju - pa se ti smerovi ili ugase, ili se razredi(različitih struka) spajaju.
Supernova optički internet – tvoj nevidljivi prijatelj sada vidno bolji!
Ovo srpsko selo je RAJ ZA TURISTE, a meštani imaju jednu poruku: "Ako dođete u Skakavce JEŠĆETE SKAKAVCE"
Ovo srpsko selo je RAJ ZA TURISTE, a meštani imaju jednu poruku: "Ako dođete u Skakavce JEŠĆETE SKAKAVCE"
Na taj način se, takođe, godinama održava, ali i produbljuje, nesklad između obrazovnih profila koji se školuju i potreba tržišta rada, odnosno poslodavaca. Tako već godinama na tržištu rada pojedini kadrovi nedostaju, dok za mnoge struke nema posla, pa su svršeni srednjoškolci za čije zanimanje poslodavci ne nude radna mesta primorani na to da se prekvalifikuju i obuče za neki drugi posao.
Naravno, mnogo je i zanimanja koja su veoma tražena na tržištu rada i u zemlji i u inostranstvu, i to već dugo, i to se dobro zna, ali i pored toga, razredi, poput onih u građevinskim, mašinskim i elektrotehničkim školama - zapravo školama u kojima se izučavaju zanatska zanimanja - ostaju prazni.
S druge strane, u srednjim školama u kojima se obrazuje ugostiteljski kadar, a pre svega kuvari - razredi se vrlo brzo popune. U njima se, poput gimnazija, gotovo uvek traži mesto više, konkurencija je velika, a mladi ljudi koji izađu iz tih klupa praktično odmah po završetku škole mogu da se zaposle. I pored toga što je interesovanje za upis i školovanje tog kadra veliko i što se razredi brzo napune - na tržištu rada kuvari nedostaju, a kadrovi kojima je ta struka zanimanje su među najtraženijima, što im omogućava da relativno lako dođu do radnog mesta.
Nedostatak kuvara i sve veća potražnja za tim kadrom u Srbiji pojačani su i time što su kuvari deficitarno zanimanje i u mnogim drugim zemljama, posebno onima u kojima je turizam razvijena privredna grana. Već godinama mnogi srpski majstori kuhinje odlučuju se da odu da rade u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori, Sloveniji, ali i drugim evropskim zemljama, pa čak i na drugim kontinentima, a iako se većina vrati, mnogo ih i ostane. Osim kuvara i pomoćnih radnika u kuhinji, traženi su i konobari, šankeri, baristi, a to je posebno izraženo tokom letnjih meseci.
A da je ponuda/potreba za radno mesto kuvara i te kako izražena, može se videti i kad se samo ovlaš pogledaju sajtovi na kojima se oglašavaju slobodna radna mesta, odnosno poslodavci iskazuju potrebu za radnicima. Jasno je vidljivo da prednjače oglasi namenjeni radu u ugostiteljstvu, a za mesto kuvara najviše je raspisanih radnih mesta. U svima se, na prvom mestu i gotovo bez razlike, traže kuvari, pica-majstori, roštilj-majstori, a sledi pomoćno osoblje u kuhinji, pa konobari.
Zarade se kreću od oko 45.000 dinara pa naviše - i iznad 80.000, što zavisi od ugostiteljskog objekta u kojem se radi, radne pozicije, iskustva... Mnogi poslodavci koji za kuvare nude početnu platu od oko 40.000 dinara mesecima ne mogu da popune radno mesto.
"OKREČIM SOBU I ČEKAM TURISTE" Šta su sve prednosti, a šta mane SEOSKOG TURIZMA U SRBIJI? (VIDEO)
DRŽAVA DAJE 100 MILIONA: Evo kako da dobijete novac za poljoprivredno zemljište
SRPSKA DOMAĆINSTVA TROŠE UPOLA MANJE OD EVROPSKIH: Dva suseda su na dnu tabele EU po visini standarda
NOVI VRTIĆ U VELIKOJ PLANI SPREMAN DA PRIMI DECU: Danas asfaltirani pristupni putevi (FOTO)
TRI OPCIJE ZA NASTAVAK OTPLAĆIVANJA KREDITA: Nakon moratorijuma možete odmah da isplatite preostale rate!
MNOGI UMESTO STANA RAZMIŠLJAJU O IZGRADNJI KUĆE: Računica govori koliko bi taj luksuz u Srbiji mogao da košta!