ОВО ЗАНИМАЊЕ ЈЕ НА ЦЕНИ: Дефицитарно је, а зарада је 45.000 динара па НАВИШЕ!
Мајсторима овог заната је упала кашика у мед
Ближи се ситуација која се понавља већ неколико година - у разредима у гимназијама увек се тражи место више, док је у средњим стручним школама слика потпуно другачија. Наиме, многи смерови нису довољно интресантни свршеним основцима да би донели одлуку да их похађају - па се ти смерови или угасе, или се разреди(различитих струка) спајају.
Супернова оптички интернет – твој невидљиви пријатељ сада видно бољи!
Ово српско село је РАЈ ЗА ТУРИСТЕ, а мештани имају једну поруку: "Ако дођете у Скакавце ЈЕШЋЕТЕ СКАКАВЦЕ"
Ово српско село је РАЈ ЗА ТУРИСТЕ, а мештани имају једну поруку: "Ако дођете у Скакавце ЈЕШЋЕТЕ СКАКАВЦЕ"
На тај начин се, такође, годинама одржава, али и продубљује, несклад између образовних профила који се школују и потреба тржишта рада, односно послодаваца. Тако већ годинама на тржишту рада поједини кадрови недостају, док за многе струке нема посла, па су свршени средњошколци за чије занимање послодавци не нуде радна места приморани на то да се преквалификују и обуче за неки други посао.
Наравно, много је и занимања која су веома тражена на тржишту рада и у земљи и у иностранству, и то већ дуго, и то се добро зна, али и поред тога, разреди, попут оних у грађевинским, машинским и електротехничким школама - заправо школама у којима се изучавају занатска занимања - остају празни.
С друге стране, у средњим школама у којима се образује угоститељски кадар, а пре свега кувари - разреди се врло брзо попуне. У њима се, попут гимназија, готово увек тражи место више, конкуренција је велика, а млади људи који изађу из тих клупа практично одмах по завршетку школе могу да се запосле. И поред тога што је интересовање за упис и школовање тог кадра велико и што се разреди брзо напуне - на тржишту рада кувари недостају, а кадрови којима је та струка занимање су међу најтраженијима, што им омогућава да релативно лако дођу до радног места.
Недостатак кувара и све већа потражња за тим кадром у Србији појачани су и тиме што су кувари дефицитарно занимање и у многим другим земљама, посебно онима у којима је туризам развијена привредна грана. Већ годинама многи српски мајстори кухиње одлучују се да оду да раде у Хрватској, Грчкој, Италији, Црној Гори, Словенији, али и другим европским земљама, па чак и на другим континентима, а иако се већина врати, много их и остане. Осим кувара и помоћних радника у кухињи, тражени су и конобари, шанкери, баристи, а то је посебно изражено током летњих месеци.
А да је понуда/потреба за радно место кувара и те како изражена, може се видети и кад се само овлаш погледају сајтови на којима се оглашавају слободна радна места, односно послодавци исказују потребу за радницима. Јасно је видљиво да предњаче огласи намењени раду у угоститељству, а за место кувара највише је расписаних радних места. У свима се, на првом месту и готово без разлике, траже кувари, пица-мајстори, роштиљ-мајстори, а следи помоћно особље у кухињи, па конобари.
Зараде се крећу од око 45.000 динара па навише - и изнад 80.000, што зависи од угоститељског објекта у којем се ради, радне позиције, искуства... Многи послодавци који за куваре нуде почетну плату од око 40.000 динара месецима не могу да попуне радно место.
"ОКРЕЧИМ СОБУ И ЧЕКАМ ТУРИСТЕ" Шта су све предности, а шта мане СЕОСКОГ ТУРИЗМА У СРБИЈИ? (ВИДЕО)
ДРЖАВА ДАЈЕ 100 МИЛИОНА: Ево како да добијете новац за пољопривредно земљиште
СРПСКА ДОМАЋИНСТВА ТРОШЕ УПОЛА МАЊЕ ОД ЕВРОПСКИХ: Два суседа су на дну табеле ЕУ по висини стандарда
НОВИ ВРТИЋ У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ СПРЕМАН ДА ПРИМИ ДЕЦУ: Данас асфалтирани приступни путеви (ФОТО)
ТРИ ОПЦИЈЕ ЗА НАСТАВАК ОТПЛАЋИВАЊА КРЕДИТА: Након мораторијума можете одмах да исплатите преостале рате!
МНОГИ УМЕСТО СТАНА РАЗМИШЉАЈУ О ИЗГРАДЊИ КУЋЕ: Рачуница говори колико би тај луксуз у Србији могао да кошта!