SRPKINJA I ITALIJAN U SRCU ŠUMADIJE RAZVIJAJU USPEŠAN BIZNIS: Spojili nasledstva dve bake, a sve je započelo jednom SLUČAJNOM POSETOM
Italijanski sir osvaja Šumadiju.
U Orašcu kod Aranđelovca, Tanja Saramandić i njen suprug Italijan Kristijan Dželpi, proizvode italijanske sireve – od mleka koje nabavljaju od komšija. Tako se, zahvaljujući Tanji i Kristijanu, specifična italijanska kultura uživanja u sirevima polako širi Šumadijom.
DA LI JE OVO REALNO? DA NISU MALO PRETERALI? Pitali srpske studente kolike plate očekuju, evo šta su odgovorili (VIDEO)
GRAĐANI SRBIJE NA NOVOM UDARU HAKERA: Ako dobijete ovakvu poruku, ni slučajno NE OTVARAJTE! (FOTO)
AKO IMATE OVU STRABAKS ŠOLJU ODMAH JE BACITE: Povlači se 500.000 primeraka jer može da bude OPASNA (FOTO)
Tanja je u Italiji živela gotovo 20 godina, gde je upoznala Kristijana. Kao inženjeri mašinstva radili su u firmi u Bergamu, okruženi prijateljima i njegovom porodicom.
Pre četiri godine dolaze u posetu Orašcu, a zbog epidemije korone, sprečeni da se vrate u Italiju, ostaju na imanju Tanjine bake i počinju proizvodnju italijanskih sireva.
- To je bila eksperimentalna proizvodnja samo za nas, ali posle odlaska na nekoliko sajmova recepte smo modifikovali u zavisnosti od ukusa koji prijaju ljudima u Srbiji - kaže Kristijan Dželpi.
Najukusniji, ali i najteži za pripremu je taleđo sir koji, kao i ostalih dvadesetak vrsta, rade ručno, a po recepturi Kristijanove bake koja je živela u selu podno Alpa. U ostale sireve dodaju i začine.
- Imamo nadeve sa žalfijom i ruzmarinom, sa ljutom paprikom, sa mediteranskim začinima i tartufima. Obrađujemo koricu u vinu kaberne suvinjonu i isto tako u crnoj turskoj kafi - navodi Tanja Saramandić.
Kulturu uživanja u sirevima Kristijan je preneo i Tanjinoj rodbini i komšijama, a na pitanje da li mu se dopadaju ovdašnji mlečni proizvodi, kaže: "Od svih srpskih sireva najviše volim kajmak.“
Da Tanja i Kristijan žele da se ozbiljno bave proizvodnjom pokazuju sertifikati i diplome o završenim kursevima u Italiji, za sireve i parena testa. Uskoro će i da obogate ponudu – sirom sa različitim vrstama voća.
Izvor: Srbija Danas/RTS/Bojana Delibašić/M.A.