PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI CVETA: Sve više površina pod ovom biljkom, a duvandžije se žale na MANJAK RADNE SNAGE
Površine pod duvanom u Sremu se iz godine u godinu povećavaju.
Iako ova vrsta proizvodnje traži velika ulaganja, sigurno tržište je osnovni razlog što se mnogi proizvođači odlučuju za ovu vrstu proizvodnje.
U Sremu iz godine u godinu duvana je sve više. Oni koji se godinama bave uzgojem ušli su u sve tajne ove proizvodnje i postižu izuzetno dobre rezultate. Tako i u ataru sela Hrtkovci u opštini Ruma ova kultura zauzima značajne površine, a berba je u punom jeku.
SVE NADE POTONULE! Crnogorci računali na postsezonu, ali epidemija urušila sva očekivanja!
NIKO NE ŽELI DA BUDE PASTIR U SRBIJI: Plata 60.000 dinara, ali nema ko da radi!
DANAS I SUTRA KLJUČNI RAZGOVORI NA VIŠE FRONTOVA: Koje će sve projekte DFC finansirati u našoj zemlji?
Na svojih 58 jutara Živko Rajaković iz ovog sremskog mesta, obavlja sve agrotehničke mere, a ono što je, kaže, najvažnije je dobar raspored padavina i kvalitet zemljišta na kojem je duvan rasađen.
- Vodili smo računa o svakom trenutku proizvodnje, od proizvodnje rasada pa do kraja, a imali smo izuzetno kvalitetan rasad. Zemljište je takođe dobro pripremljeno, sve mere nege i zaštite su urađene na vreme, tako da je rezultat neminovan - kaže Rajaković.
Veliki problem radna snaga
Porodica Rajaković godinama je sticala sve više znanja o proizvodnji duvana, pa tako sada savetuju mnoge koji tek počinju. Najpovoljnije vreme za setvu duvana je od 10. do 26. marta. Plastenik za rasad mora biti na dobro osunčanom mestu, a savet za one koji ovu kulturu seju u plivajuće kontejnere je da obavezno urade i hemijsku analizu vode.
Ukoliko se ispoštuju sve potrebne mere rezultat ne može da izostane, ali pod uslovom da i vremenske prilike budu zadovoljavajuće. Ove godine padavina je bilo dovoljno i bile su dobro raspoređene. Sve je išlo na ruku duvandžijama, a jedino što ih muči je nedostatak radne snage, jer berba se radi ručno.
- U ovom trenutku najveći problem nam je radna snaga. Duvan treba obrati na vreme, nema odlaganja, a do berača je teško doći. Ja imam jednu grupu radnika, ali i sa njima je teško, jer nekada dođu, nekada ne. Teško je. Čak i da ih platiš više - ne vredi - dodaje sagovornik koji i pored problema sa radnicima uspeva berbu da obavlja kvalitetno i na vreme.
"Važno je da imaš kome da prodaš"
Ove godine cena duvana prve klase je četiri evra i 40 centi, a druge tri evra i 60 centi. To je prihvatljivo, kaže Rajaković, a najvažnije u proizvodnji, koja je izuzetno skupa je obezbeđeno tržište i garantovana isplata.
- Ono što je mene opredelilo da se bavim proizvodnjom duvana je sigurno tržište. Lakše je raditi kada znaš da imaš kome to i da prodaš. Duvan prodajem firmi Japan Tobaco i imam sigurnu isplatu. Važno je imam što više duvana prve klase jer onda imam i najveću zaradu. Upravo zbog toga sve radimo po propisu, a posebnu pažnju poklanjamo i sušenju duvana - kaže ovaj proizvođač iz Hrtkovaca.