ПРОИЗВОДЊА ДУВАНА У СРБИЈИ ЦВЕТА: Све више површина под овом биљком, а дуванџије се жале на МАЊАК РАДНЕ СНАГЕ
Површине под дуваном у Срему се из године у годину повећавају.
Иако ова врста производње тражи велика улагања, сигурно тржиште је основни разлог што се многи произвођачи одлучују за ову врсту производње.
У Срему из године у годину дувана је све више. Они који се годинама баве узгојем ушли су у све тајне ове производње и постижу изузетно добре резултате. Тако и у атару села Хртковци у општини Рума ова култура заузима значајне површине, а берба је у пуном јеку.
СВЕ НАДЕ ПОТОНУЛЕ! Црногорци рачунали на постсезону, али епидемија урушила сва очекивања!
НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА БУДЕ ПАСТИР У СРБИЈИ: Плата 60.000 динара, али нема ко да ради!
ДАНАС И СУТРА КЉУЧНИ РАЗГОВОРИ НА ВИШЕ ФРОНТОВА: Које ће све пројекте ДФЦ финансирати у нашој земљи?
На својих 58 јутара Живко Рајаковић из овог сремског места, обавља све агротехничке мере, а оно што је, каже, најважније је добар распоред падавина и квалитет земљишта на којем је дуван расађен.
- Водили смо рачуна о сваком тренутку производње, од производње расада па до краја, а имали смо изузетно квалитетан расад. Земљиште је такође добро припремљено, све мере неге и заштите су урађене на време, тако да је резултат неминован - каже Рајаковић.
Велики проблем радна снага
Породица Рајаковић годинама је стицала све више знања о производњи дувана, па тако сада саветују многе који тек почињу. Најповољније време за сетву дувана је од 10. до 26. марта. Пластеник за расад мора бити на добро осунчаном месту, а савет за оне који ову културу сеју у пливајуће контејнере је да обавезно ураде и хемијску анализу воде.
Уколико се испоштују све потребне мере резултат не може да изостане, али под условом да и временске прилике буду задовољавајуће. Ове године падавина је било довољно и биле су добро распоређене. Све је ишло на руку дуванџијама, а једино што их мучи је недостатак радне снаге, јер берба се ради ручно.
- У овом тренутку највећи проблем нам је радна снага. Дуван треба обрати на време, нема одлагања, а до берача је тешко доћи. Ја имам једну групу радника, али и са њима је тешко, јер некада дођу, некада не. Тешко је. Чак и да их платиш више - не вреди - додаје саговорник који и поред проблема са радницима успева бербу да обавља квалитетно и на време.
"Важно је да имаш коме да продаш"
Ове године цена дувана прве класе је четири евра и 40 центи, а друге три евра и 60 центи. То је прихватљиво, каже Рајаковић, а најважније у производњи, која је изузетно скупа је обезбеђено тржиште и гарантована исплата.
- Оно што је мене определило да се бавим производњом дувана је сигурно тржиште. Лакше је радити када знаш да имаш коме то и да продаш. Дуван продајем фирми Јапан Тобацо и имам сигурну исплату. Важно је имам што више дувана прве класе јер онда имам и највећу зараду. Управо због тога све радимо по пропису, а посебну пажњу поклањамо и сушењу дувана - каже овај произвођач из Хртковаца.