SVET OSTAJE BEZ ČOKOLADE? Jedite dok možete, zastrašujući virus uništava kakao
Skoro 50 odsto čokolade potiče sa stabala iz Gane i Obale Slonovače, a CSSV je u Gani već uništio od 15 do 50 odsto prinosa
Svet ostaje bez čokolade, upozorili su naučnici. Razlog za to je virus CSSVD koji se ekstremno brzo širi i preti da ugrozi zdravlje stabala kakaovca, od koga se dobija kakao, navodi se studiji stručnjaka sa Univerziteta Teksasa u Arlingtonu.
Skoro 50 odsto čokolade potiče sa kakaovca iz zapadnoafričkih zemalja Gane i Obale Slonovače. Zastrašujući virus, koji prenose štitaste vaši, već je napao kakaovac u Gani. Reč je o najvećoj pretnji za globalne zalihe čokolade jer je CSSVD uspeo da uništi između 15 i 50 odsto prinosa.
- Virus je prava pretnja za globalne zalihe čokolade. Pesticidi ne pomažu u borbi protiv štitastih vaši, pa farmeri moraju sami da spreče širenje virusa tako što će seći ugrožene grane. Uprkos tome, Gana je izgubila više od 254 miliona stabala kakaovca poslednjih godina – rekao je Benito Čen-Šarpentije, profesor matematike Univerziteta u Teksasu i autor studije o virusu kaka.
Postoji mogućnost borbe protiv virusa pomoću vakcina, ali su one mnogo skupe. Zbog toga su on i njegove kolege sa nekoliko univerziteta iz SAD i Gane razvile su novu strategiju – koriste matematičke podatke da utvrde kolika bi trebao da bude udaljenost između vakcinisanih stabala da bi se sprečilo širenje virusa.
Tim je napravio dva različita tipa modela koji omogućava stvaranje zaštitnog sloja između vakcinisanog i nevakcinisanog drveća.
- Iako još eksperimentišemo, ovi modeli mogu da pomognu farmerima da zaštite svoja imanja. To je dobro za farmere, ali i za našu globalnu zavisnost od čokolade - rekao je Čen-Šarpentije.
Srbija Danas/Telegraf