U Srbiji debeo minus, a u Kuli paradajz raste kao LUD! (FOTO)
Zanima vas kako je to moguće?
Iako je spoljna temperatura u debelom minusu u plasteniku firme "Terming" iz Kule zasađeni paradajz raste kao lud.
Biljke više ne mogu da čekaju, pa je proizvodnja već krenula. Međutim pravo je čudo kako uopšte uspeva pored toliko niskih temperatura.
- Paradajz zahteva minimalne temperature od 14-15 stepeni, da bi se normalno razvijao. Po ovakvim vremenskim uslovima to se može dobiti samo sa ozbiljnim sistemom grejanja. U slučaju nižih temperatura od optimalne, dolazi do odbacivanja cvetova, koji su prvi plodovi na prolećnoj pijaci, priča Monika Bodvaji, rukovodilac proizvodnje u plasteniku.
Kako kaže oni se greju na baliranu slamu, kotlom koji je unazad deset godina ložen svim poznatim vrstama ogreva osim nafte i gasa.
APEL SMRZNUTIH POTROŠAČA: Uvedite PELET u spisak obaveznih ROBNIH REZERVI
To ustvari i jeste tajna uspešne proizvodnje, ali i najeftiniji sistem grejanja, a kako navode ovde se pokazao i kao veoma pouzdan.
- Grejanje je toplom vodom koja se pumpama iz kotla uvodi u plastenik gde su cevi raspoređene po zemlji i tako se greju zone korena biljke i okolni vazduh, objašnjava Monika.
Početak berbe se očekuje u drugoj polovini aprila i kao i svake godine do sada, a kulska pijaca biće snabdevana na vreme.
Monika je objasnila da kvalitet mnogo zavisi od uslova, genetike i načina gajenja. Uslovi su odlični, a genetika je proverena iako se stalno probaju nove sorte i hibridi. Što se tiče načina gajenja, to je deo koji najviše utiče na ukus i kvalitet plodova. Paradajz gajen na veštačkim podlogama u velikim staklenicima i plastenicima bez obzira na uslove gajenja i genetiku nema karakteristično kiselo- slatki ukus kakav ljudi vole i na koji su navikli. Taj ukus paradajz dobija od huminskih kiselina koje se nalaze u humusu, dakle u zemlji.