У Србији дебео минус, а у Кули парадајз расте као ЛУД! (ФОТО)
Занима вас како је то могуће?
Иако је спољна температура у дебелом минусу у пластенику фирме "Терминг" из Куле засађени парадајз расте као луд.
Биљке више не могу да чекају, па је производња већ кренула. Међутим право је чудо како уопште успева поред толико ниских температура.
- Парадајз захтева минималне температуре од 14-15 степени, да би се нормално развијао. По оваквим временским условима то се може добити само са озбиљним системом грејања. У случају нижих температура од оптималне, долази до одбацивања цветова, који су први плодови на пролећној пијаци, прича Моника Бодваји, руководилац производње у пластенику.
Како каже они се греју на балирану сламу, котлом који је уназад десет година ложен свим познатим врстама огрева осим нафте и гаса.
АПЕЛ СМРЗНУТИХ ПОТРОШАЧА: Уведите ПЕЛЕТ у списак обавезних РОБНИХ РЕЗЕРВИ
То уствари и јесте тајна успешне производње, али и најефтинији систем грејања, а како наводе овде се показао и као веома поуздан.
- Грејање је топлом водом која се пумпама из котла уводи у пластеник где су цеви распоређене по земљи и тако се греју зоне корена биљке и околни ваздух, објашњава Моника.
Почетак бербе се очекује у другој половини априла и као и сваке године до сада, а кулска пијаца биће снабдевана на време.
Моника је објаснила да квалитет много зависи од услова, генетике и начина гајења. Услови су одлични, а генетика је проверена иако се стално пробају нове сорте и хибриди. Што се тиче начина гајења, то је део који највише утиче на укус и квалитет плодова. Парадајз гајен на вештачким подлогама у великим стакленицима и пластеницима без обзира на услове гајења и генетику нема карактеристично кисело- слатки укус какав људи воле и на који су навикли. Тај укус парадајз добија од хуминских киселина које се налазе у хумусу, дакле у земљи.