USKORO POMOĆ ZA SRPSKI TURIZAM: Počeli razgovori o paketu mera namenjenom hotelijerima i ugostiteljima
Predstavnici države, hotelijera i ugostitelja počeli su razgovore o novim merama pomoći toj grani privrede
Predstavnici države, hotelijera i ugostitelja počeli su razgovore o novim merama pomoći toj grani privrede i prvi u nizu sastanaka održan je u utorak u Ministarstvu finansija.
ODMOR KOJI OSTAVLJA BEZ DAHA: Na ovoj SRPSKOJ PLANINI očekuje vas SAVRŠENO LETOVANJE
AERODROM "SREBRNO JEZERO": Izgradnja se sastoji od tri faze, a značajno će doprineti TURISTIČKOM RAZVOJU
IDEJA DOBILA OGROMNU PODRŠKU: Zemlja regiona na putu da radnu nedelju od 40 sati pošalje u prošlost
Sastanak je usledio nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za vikend najavio, na Instagramu, da će uskoro biti dobrih vesti za ugostitelje i turističke radnike u gradovima Srbije.
Poslovnom udruženju hotelijera i restorana Srbije - HORES kažu da im je ta vest dala nadu, jer su u bezilaznoj situaciji, a sami su već poslali resornom ministarstvu i vladi konkretne predloge.
Predstavnici velikih hotela u Beogradu navode da razmišljaju da li im se više isplati da zbog nedostatka gostiju privremeno zatvore hotele.
Direktor HORES-a Georgi Genov ističe da je situacija veoma loša i da, na primer, u Beogradu ima 115 kategorisanih hotela koji su, prema podacima od juče, popunjeni svega između dva i tri procenta.
Beogradski hoteli su imali u junu 41.000 noćenja, što je izuzetno malo u odnosu na mogućih 315.000 noćenja, dodao je on.
Kaže da od marta do juna gubitak iznosi skoro 260 milona evra od hotelskih gostiju, što obuhvata ne samo hotele već i restorane i prateću industriju, jer istraživanja pokazuju da turista prosečno troši oko 69 evra dnevno za gastronomske usluge.
Genov kaže da oni nisu učestvovali u prvom sastanku o novim merama pomoći, ali da je dobro što se pokreće razgovor na tu temu.
Predlozi HORES-a su da se smanji PDV na hranu, to jest da se napravi "kovid PDV" kao što je 12 evropskih zemalja smanjilo PDV, tako da bude između jedan i pet procenata za vreme pandemije, a posle dugoročno da bude po nižoj stopi.