VESELA MAŠINA JE JEDINA KOJA SE OVIH DANA NE GASI U SRPSKIM SELIMA: Domaćini prave na stotine litara kapljice (FOTO)
Tajna dobre rakije se krije i u majstorstvu.
Šljiva u Srbiji rodila je kao nikada pre, ove godine mahom je po dobroj ceni otišla na evropsko tržište, a ono što je ostalo završiće po dobrom starom dobrom običaju u kazanima za rakiju.
"Moraćemo da otpisujemo dugove": Predsednik Svetske banke apeluje na investitore da budu u "niskom startu"
Dragojle Mojićević iz sela Gornja Gorevnica pre sedam godina prvi put je potpalio "veselu mašinu", a danas proizvodi jednu od najboljih voćnih rakija u ovom delu Srbije.
On otkriva da tajna dobre rakije se ne krije samo u hrastovim burićima, već je neophodno i majstorstvo koje se u srpskim domaćinstvima ostavlja u nasledstvo.
- Prvi korak je da odstoji 21. dan, nakon čega sledi pečenje rakije. Pored tihe vatre, mora se odvojiti prvenac, da ona ne bi bila kisela ili gorka - objašnjava Mojićević tajnu najomiljenijeg srpskog pića.
Ipak, u njegovom lampeku ne krčka se samo šljiva već i kajsija. Ove godine slabo je rodila, ali za rakiju uvek mora da ima. Ipak, bilo da je žuto ili plavo zlato u kazanu, postoji način kako prepoznati pravi kvalitet.
- Rakija ne treba da se zadrži u grlu, već posle minut dva da se oseti u želucu, i da greje. Kada je sipate u čašicu, kapljice na čašici moraju da se zadrže jer to je dokaz da ima prirodnog glicerina i da je ona kvalitetna - objašnjava nam Dragojle.
A ukoliko preteramo, šta onda raditi, pitali smo njegovog naslednika, Miletu Mojićević.
- Rakija ne miruje u buretu, a pogotovu u stomaku, ali ova naša nije agresivna, neće da se svađa, tako da, pevajte i igrajte...
Potvrda da je rakija Mojićevića vrhunskog kvaliteta jesu i brojne nagrade, dve zlatne i jedna srebrna medalja za kvalite.
- Mi rakiju dajemo onima koji imaju svoje destilerije i svoje mini fabrike tako da je naša rakija pod tuđim brendom odnela na desetine priznanja. Znamo da imamo kvalitet, a da bi taj kvalitet prodali, moram da imam sopstvenu destileriju i da ono što proizvedem bude spakovano u flaše kao moj proizvod, da ima etiketu da je proizvedeno ovde, u Gornjoj Gorevnici i da od svog truda živim - kaže Mileta Mojićević.
Računice ima, ako se gleda u budućnost, nije svaka godina ista,a kvalitet se kad tad nagradi. Vatra se ne gasi, a i krevet smo pored kazana postavili, pa ko malo više degustira, ima gde i da prilegne.