Za ove PROIZVOĐAČE nisu svi KUPCI isti: Evo kome POTURAJU paštetu BEZ MESA i šunku od ALGI!
Pronađeno više aditiva, konzervanasa i veštačkih zaslađivača
Slovenačke institucije uradile su uporednu analizu proizvoda na svom i austrijskom tržištu, koje su pokazale da je hrana u komšiluku znatno kvalitetnija.
Raste industrijska proizvodnja u Srbiji: Ovo su podaci za jun!
Četvrtina analiziranih proizvoda koji se prodaju na slovenačkom i austrijskom tržištu razlikuje se u kvalitetu. U lošijem kvalitetu za slovenačko tržište prednjače "milka" čokolada, "koka-kola", tunjevina "rio mare"...
Kako kažu u slovenačkom Udruženju potrošača (ZSP), koje je uradilo uporednu analizu 29 proizvoda, razlike su najveće u komercijalnim brendovima, a kako kažu, trgovci često prikrivaju nedostatke sa etiketama kao što su "kvalitet Slovenije".
VEĆA KUPOVNA MOĆ GRAĐANA: U Srbiji povećan promet robe
Parovi 29 proizvoda sa polica slovenačkih i austrijskih marketa analizirani su prema nekoliko parametara, od upoređivanja deklaracija do senzornih i hemijskih analiza.
Razlike koje utiču na kvalitet proizvoda otkrivene su u piću "koka-kola", u mlečnoj čokoladi "milka", u konzervama jetrene paštete i mesnim narescima, u bezalkoholnom piću sa ukusom narandže, u voćnom jogurtu s ukusom jagode i "Hoferovoj" tost-šunki. Osim toga, razlike su nađene i prilikom pregleda "rio mare" tuna pašteta, mlečnih čokolada i "hofer" voćnih jogurta s ukusom jagode.
Navedeni proizvodi na slovenačkom tržištu sadrže više aditiva, konzervanasa i veštačkih zaslađivača. Na primer, "hofer" tost šunka ima izrazito lošiji sastav, jer, nasuprot onima na austrijskom tržištu, sadrži skrob krompira, obrađene morske alge i dekstrozu, nekoliko dodataka, više masti i zasićenih masnih kiselina.
U analizi "milka" čokolade, prema rečima predsednice ZPS Brede Kutin, poseban fokus bio je na senzornim svojstvima proizvoda, jer se potrošači često žale da je čokolada u Sloveniji drugačija. Između ostalog, oni su otkrili da je ista čokolada u Sloveniji manje kremasta, ima manje slasti i manje intenzivan ukus. Ona je istakla da ove razlike mogu detektovati samo specijalizovani testeri.
Slovenačka "koka-kola" ima više šećera i dodatno je "obogaćena" veštačkim zaslađivačima.
Veliko pitanje pred Srbijom! Da li će se ukinuti uredba o zaštiti CENE HLEBA?
Kutinova je naglasila da najveći problem predstavljaju aditivi, zamene za meso sa sojom koje su dozvoljene po propisima. Tako je, na primer, u pašteti pronađeno manje mesa, ali više veštačkih dodataka. Ona je istakla da kupac mora pogledati deklaraciju da bi znao šta stvarno kupuje.
Slovenci su analizirali tri ista proizvoda, ali u različitim pakovanjima, gde je primećeno da je, na primer, tuna namaz "rio mare pate" u kutijici lošijeg kvaliteta nego onaj zapakovan u crevu.