За ове ПРОИЗВОЂАЧЕ нису сви КУПЦИ исти: Ево коме ПОТУРАЈУ паштету БЕЗ МЕСА и шунку од АЛГИ!
Пронађено више адитива, конзерванаса и вештачких заслађивача
Словеначке институције урадиле су упоредну анализу производа на свом и аустријском тржишту, које су показале да је храна у комшилуку знатно квалитетнија.
Расте индустријска производња у Србији: Ово су подаци за јун!
Четвртина анализираних производа који се продају на словеначком и аустријском тржишту разликује се у квалитету. У лошијем квалитету за словеначко тржиште предњаче "милка" чоколада, "кока-кола", туњевина "рио маре"...
Како кажу у словеначком Удружењу потрошача (ЗСП), које је урадило упоредну анализу 29 производа, разлике су највеће у комерцијалним брендовима, а како кажу, трговци често прикривају недостатке са етикетама као што су "квалитет Словеније".
ВЕЋА КУПОВНА МОЋ ГРАЂАНА: У Србији повећан промет робе
Парови 29 производа са полица словеначких и аустријских маркета анализирани су према неколико параметара, од упоређивања декларација до сензорних и хемијских анализа.
Разлике које утичу на квалитет производа откривене су у пићу "кока-кола", у млечној чоколади "милка", у конзервама јетрене паштете и месним наресцима, у безалкохолном пићу са укусом наранџе, у воћном јогурту с укусом јагоде и "Хоферовој" тост-шунки. Осим тога, разлике су нађене и приликом прегледа "рио маре" туна паштета, млечних чоколада и "хофер" воћних јогурта с укусом јагоде.
Наведени производи на словеначком тржишту садрже више адитива, конзерванаса и вештачких заслађивача. На пример, "хофер" тост шунка има изразито лошији састав, јер, насупрот онима на аустријском тржишту, садржи скроб кромпира, обрађене морске алге и декстрозу, неколико додатака, више масти и засићених масних киселина.
У анализи "милка" чоколаде, према речима председнице ЗПС Бреде Кутин, посебан фокус био је на сензорним својствима производа, јер се потрошачи често жале да је чоколада у Словенији другачија. Између осталог, они су открили да је иста чоколада у Словенији мање кремаста, има мање сласти и мање интензиван укус. Она је истакла да ове разлике могу детектовати само специјализовани тестери.
Словеначка "кока-кола" има више шећера и додатно је "обогаћена" вештачким заслађивачима.
Велико питање пред Србијом! Да ли ће се укинути уредба о заштити ЦЕНЕ ХЛЕБА?
Кутинова је нагласила да највећи проблем представљају адитиви, замене за месо са сојом које су дозвољене по прописима. Тако је, на пример, у паштети пронађено мање меса, али више вештачких додатака. Она је истакла да купац мора погледати декларацију да би знао шта стварно купује.
Словенци су анализирали три иста производа, али у различитим паковањима, где је примећено да је, на пример, туна намаз "рио маре пате" у кутијици лошијег квалитета него онај запакован у цреву.