BUKVALNO ZLATAN SAVET: Pohujte kornfleksom – i to domaćim!
Hrana pohovana u kornfleksu ima mnogo bolji ukus, ali i izgled. Naročito ako taj kornfleks napravite sami.
U kukuruznim pahuljicama možete pohovati i slanu i slatku hranu, ali morate ispoštovati određene finese u radu, kako bi pripremljena hrana bila neodoljiva. Za početak, razbijte kornfleks u avanu ili u blenderu. Hrana koju želite da pohujete u kukuruznom čipsu mora neposredno pre toga biti potopljena u neku masnoću. Na primer, ako želite da pohujete piletinu – parčiće mesa uvaljajte u jaja, prezlu, ponovo jaja, pa tek na kraju dobro utisnite u kornfleks.
Neki kuvari savetuju i da u umrvljen kornfleks dodate susam, dok ima i onih koji savetuju da se u avan sa kukuruznim pahuljicama dodaju odmah prezle, brašno i jaja, kako bi se dobila potpuna masa za poh.
Veoma je važno da se hrana pohovana u kornfleksu prži na izuzetno jakoj vatri, a pre paniranja bi bilo dobro da meso odleži neko vreme u marinadi. Pržite pohovano meso dok korica ne postane zlatne boje, a po vađenju iz ulja vadite n kuhinjski ubrus, kako bi se odstranila suvišna masnoća.
U kornfleksu možete pohovati pileće i svinjsko meso, ali i ribu. Uz to vam preporučujemo da servirate sos od udrobljenog belog luka, limunovog soka, balzamiko sirćeta, ulja i kapra.
Možete pohovati i topljeni sir, ali pred valjanje u kornfleks sir treba potopiti u vodu, pa u brašno i jaje.
Kornfleksom možete panirati i karfiol i brokoli. Potrebno ih je najpre blanširati u posoljenoj vodi 2-3 minuta, pa ih procediti, posoliti i potopiti u brašno, jaje i umrvljene kukuruzne pahuljice.
Potrebno (za dve šolje kornfleksa):
- 1 ½ čaša kukuruznog brašna
- 1 supena kašika šećera
- ½ kafene kašičice soli
- 1 kafena kašičica vanilin šećera
- ¾ vode
Priprema:
Probajte i pohovanu pitu od kačkavalja!
Zagrejte rernu na 250°. Pomešajte brašno, šećer i so, pa u to dodati vanilin šećer i vodu. Možda će vam biti potrebno još vode ili manje vode, bitno je da testo bude gustine poput onog za palačinke. Pleh u kome ćete peći postavite papirom za pečenje, pa testo sipajte u pleh, tako da bude tanko. Pospite testo sa malo kukuruznog brašna, da bi kornfleks bio još hrskaviji. Pecite 10-15 minuta.
Izvadite pleh iz rerne i rukama namrvite testo na veličinu kukuruznih pahuljica. Smanjite temperaturu na pećnici na 200-220°, pa pecite još 50-55 minuta, dok kornfleks ne dobije prepoznatljivu zlatnu boju.
Kada kornfleks bude pečen, ostavite ga da se dobro ohladi. Sipajte ga u posudu koja može da se zatvori hermetički, kako bi što duže ostao svež.