БУКВАЛНО ЗЛАТАН САВЕТ: Похујте корнфлексом – и то домаћим!
Храна похована у корнфлексу има много бољи укус, али и изглед. Нарочито ако тај корнфлекс направите сами.
У кукурузним пахуљицама можете поховати и слану и слатку храну, али морате испоштовати одређене финесе у раду, како би припремљена храна била неодољива. За почетак, разбијте корнфлекс у авану или у блендеру. Храна коју желите да похујете у кукурузном чипсу мора непосредно пре тога бити потопљена у неку масноћу. На пример, ако желите да похујете пилетину – парчиће меса уваљајте у јаја, презлу, поново јаја, па тек на крају добро утисните у корнфлекс.
Неки кувари саветују и да у умрвљен корнфлекс додате сусам, док има и оних који саветују да се у аван са кукурузним пахуљицама додају одмах презле, брашно и јаја, како би се добила потпуна маса за пох.
Веома је важно да се храна похована у корнфлексу пржи на изузетно јакој ватри, а пре панирања би било добро да месо одлежи неко време у маринади. Пржите поховано месо док корица не постане златне боје, а по вађењу из уља вадите н кухињски убрус, како би се одстранила сувишна масноћа.
У корнфлексу можете поховати пилеће и свињско месо, али и рибу. Уз то вам препоручујемо да сервирате сос од удробљеног белог лука, лимуновог сока, балзамико сирћета, уља и капра.
Можете поховати и топљени сир, али пред ваљање у корнфлекс сир треба потопити у воду, па у брашно и јаје.
Корнфлексом можете панирати и карфиол и броколи. Потребно их је најпре бланширати у посољеној води 2-3 минута, па их процедити, посолити и потопити у брашно, јаје и умрвљене кукурузне пахуљице.
Потребно (за две шоље корнфлекса):
- 1 ½ чаша кукурузног брашна
- 1 супена кашика шећера
- ½ кафене кашичице соли
- 1 кафена кашичица ванилин шећера
- ¾ воде
Припрема:
Пробајте и поховану питу од качкаваља!
Загрејте рерну на 250°. Помешајте брашно, шећер и со, па у то додати ванилин шећер и воду. Можда ће вам бити потребно још воде или мање воде, битно је да тесто буде густине попут оног за палачинке. Плех у коме ћете пећи поставите папиром за печење, па тесто сипајте у плех, тако да буде танко. Поспите тесто са мало кукурузног брашна, да би корнфлекс био још хрскавији. Пеците 10-15 минута.
Извадите плех из рерне и рукама намрвите тесто на величину кукурузних пахуљица. Смањите температуру на пећници на 200-220°, па пеците још 50-55 минута, док корнфлекс не добије препознатљиву златну боју.
Када корнфлекс буде печен, оставите га да се добро охлади. Сипајте га у посуду која може да се затвори херметички, како би што дуже остао свеж.