Čuveni italijanski sir u duploj krizi - pada mu cena, i falsifikuju ga!
Italijanska proizvođnja parmezana, vredna oko četiri milijarde evra, pogođena je krizom jer su otkupne cene pale čak 20 odsto.
Otkupne cene originalnog italijanskog parmazena od januaru do decembra 2014. su smanjene sa 9,12 na 7,31 evra po kilogramu, saopštilo je Udruženje poljoprivrednika Italije, Koldireti.
Ovakva situacija štetnija je za proizvođače parmezana nego što je to bio razorni zemljotres pre tri godine koji je pogodio pokrajinu Emilije-Romanje, kažu u Udruženju.
Italijanski parmezan "ređano" (Parmigiano Reggiano) zaštićenog imena i porekla, najviše se "falsifikuje" u SAD.
Parmezan je tvrd sir koji se sitno renda, ili seče na tanke listiće. Pravi se od kravljeg ili kozijeg mleka, ali je, zapravo, pravi parmezan samo jedan.
Evropska Unija je zaštitila naziv parmezan pod kojime se podrazumeva samo onaj sir koji je proizveden u italijanskoj oblasti Ređo Emilija, u kojem se nalaze gradovi Parma, Bolonja, Mantova.
Po nekim dokumentima parmezan se u Italiji proizvodio još u 13. veku, a pominje ga i Bokačo još 1348. godine u delu "Dekameron."
Proizvođači originalnog italijanskog parmezana ogorčeni su zbog nelojalne konkurencije "lažnih" parmezana koji se proizvode u svim delovima sveta.
Prvi put prošle godine proizvodnja "lažnog" parmezana premašila je proizvodnju "permiđana regiano".
Izvoz "kralja italijanskog sira" u SAD je u 2014. pao 10 odsto uprkos povoljnom kursu evra u odnosu na dolar, navodi se u saopštenju ove organizacije.
Istovremeno Koldireti upozorava na činjenicu da je od 2007. do kraja 2014. svako četvrto gazdinstvo za proizvodnju parmezana ugašeno.
Proizvodnja "lažnog" parmezana je prošle godine prešla 300.000 tona , najviše u SAD, dok je proizvodnja u Italiji iznosila 295.000.
Pročitajte i: