Чувени италијански сир у дуплој кризи - пада му цена, и фалсификују га!
Италијанска произвођња пармезана, вредна око четири милијарде евра, погођена је кризом јер су откупне цене пале чак 20 одсто.
Откупне цене оригиналног италијанског пармазена од јануару до децембра 2014. су смањене са 9,12 на 7,31 евра по килограму, саопштило је Удружење пољопривредника Италије, Колдирети.
Оваква ситуација штетнија је за произвођаче пармезана него што је то био разорни земљотрес пре три године који је погодио покрајину Емилије-Ромање, кажу у Удружењу.
Италијански пармезан "ређано" (Пармигиано Reggiano) заштићеног имена и порекла, највише се "фалсификује" у САД.
Пармезан је тврд сир који се ситно ренда, или сече на танке листиће. Прави се од крављег или козијег млека, али је, заправо, прави пармезан само један.
Европска Унија је заштитила назив пармезан под којиме се подразумева само онај сир који је произведен у италијанској области Ређо Емилија, у којем се налазе градови Парма, Болоња, Мантова.
По неким документима пармезан се у Италији производио још у 13. веку, а помиње га и Бокачо још 1348. године у делу "Декамерон."
Произвођачи оригиналног италијанског пармезана огорчени су због нелојалне конкуренције "лажних" пармезана који се производе у свим деловима света.
Први пут прошле године производња "лажног" пармезана премашила је производњу "пермиђана региано".
Извоз "краља италијанског сира" у САД је у 2014. пао 10 одсто упркос повољном курсу евра у односу на долар, наводи се у саопштењу ове организације.
Истовремено Колдирети упозорава на чињеницу да је од 2007. до краја 2014. свако четврто газдинство за производњу пармезана угашено.
Производња "лажног" пармезана је прошле године прешла 300.000 тона , највише у САД, док је производња у Италији износила 295.000.
Прочитајте и: