Dobro čulo mirisa je povezano sa zdravom ishranom
Otkriven je uticaj visokog sadržaja masti u namirnicama na čulo mirisa.
Studija sprovedena u Americi, na laboratorijskim miševima, pokazala je da hrana sa visokim sadržajem masti, utiče na funkcionalne promene u nazalnom sistemu.
Ovakva hrana ubija čak do 50 odsto određenih moždanih ćelija, ometajući sposobnost mozga da prepozna određene mirise, prenosi mondo.rs.
Ova je prva studija koja je uspela da dokaže vezu između loše ishrane i slabljenja čula mirisa.
Tokom šest meseci, koliko je trajalo istraživanje, miševima je davana masnija hrana. Istovremeno, naučnici su pokušavali da ih nauče razlikovanju određenih mirisa.
Grupa hranjena nezdravim namirnicama, sporije je učila mirise u odnosu na kontrolnu grupu, kojoj je davana uobičajena hrana. Takođe, kada je trebalo da se prilagode na neki novi miris, kod miševa kojima je davana hrana sa visokim sadržajem masti, na kontrolnom monitoru bila je uočljiva umanjena sposobnost osećanja mirisa.
"Kada je studija završena i miševi su ponovo hranjeni uobičajenim namirnicama, njihovo čulo mirisa je ostalo oštećeno", rekla je dr Debra En Fadul.