Добро чуло мириса је повезано са здравом исхраном
Откривен је утицај високог садржаја масти у намирницама на чуло мириса.
Студија спроведена у Америци, на лабораторијским мишевима, показала је да храна са високим садржајем масти, утиче на функционалне промене у назалном систему.
Оваква храна убија чак до 50 одсто одређених можданих ћелија, ометајући способност мозга да препозна одређене мирисе, преноси mondo.rs.
Ова је прва студија која је успела да докаже везу између лоше исхране и слабљења чула мириса.
Током шест месеци, колико је трајало истраживање, мишевима је давана маснија храна. Истовремено, научници су покушавали да их науче разликовању одређених мириса.
Група храњена нездравим намирницама, спорије је учила мирисе у односу на контролну групу, којој је давана уобичајена храна. Такође, када је требало да се прилагоде на неки нови мирис, код мишева којима је давана храна са високим садржајем масти, на контролном монитору била је уочљива умањена способност осећања мириса.
"Када је студија завршена и мишеви су поново храњени уобичајеним намирницама, њихово чуло мириса је остало оштећено", рекла је др Дебра Ен Фадул.