Посне СЛАВЕ не могу без домаћег ПАСУЉА ПРЕБРАНЦА - Овај рецепт са ТАЈНИМ САСТОЈКОМ чини га савршеним
Незаоблиазно јело на свакој посној славској трпези је пасуљ пребранац.
Када су у питању посни оброци за славску трпезу, пасуљ пребранац је прави специјалитет! Овај српски класик незаобилазан је на свакој слави, а уз прави рецепт постаје право кулинарско ремек-дело.
Кроз године су се развијале бројне варијације, али овај рецепт са тајним састојком доноси управо оно што пребранац треба да буде – богатог укуса и мирисан. Тајни састојак је заправо чај од нане који даје том јелу посебну ноту, чинећи га не само савршеним прилогом, већ и јелом које оставља снажан утисак. Било да је у питању посна слава или обичан ручак, пребранац је јело које не може да изостане, а с овим рецептом постаћете мајстор припреме овог незамењивог специјалитета!
Састојци:
750 г белог пасуља
1 свежа паприка
2 дл маслиновог уља
6 чена белог лука
600-650 г црног лука
240 г парадајз пелата
8 кесица чаја од нане
6-8 кашичица млевене црвене паприке
6-7 кашичица сувог зачина
Припрема:
Пасуљ потопите у хладну воду вече уочи кувања. Исперите га, сипајте воду и кувајте док не проври. Кад проври, оставити да се кува још 5 минута, а онда проспите ту воду и сипајте нову, топлу воду. Убаците свежу паприку очишћену од семенки и петељке. Ако је потребно, повремено доливајте воду. Кад је пасуљ готов, паприка ће бити потпуно раскувана, па је извадите. Кувани пасуљ процедите и сачувајте течност. У посебну шерпу ставите да се динстају бели и црни лук са 2 дцл маслиновог уља. Кад је лук готов, додајте му уситњен пелат. Продинстајте још мало, а затим искључите ватру. Исеците кесице чаја од нане и садржај сипајте у шерпу са луком. Додајте млевену црвену паприку и суви зачин. У шерпу са пасуљем сипајте смесу од лука. Додајте 6 дцл течности у којој се пасуљ кувао. Добро промешајте, сипајте у благо науљену ватросталну посуду и пеците на 200°Ц око 35 минута.