Posne SLAVE ne mogu bez domaćeg PASULJA PREBRANCA - Ovaj recept sa TAJNIM SASTOJKOM čini ga savršenim
Nezaobliazno jelo na svakoj posnoj slavskoj trpezi je pasulj prebranac.
Kada su u pitanju posni obroci za slavsku trpezu, pasulj prebranac je pravi specijalitet! Ovaj srpski klasik nezaobilazan je na svakoj slavi, a uz pravi recept postaje pravo kulinarsko remek-delo.
Kroz godine su se razvijale brojne varijacije, ali ovaj recept sa tajnim sastojkom donosi upravo ono što prebranac treba da bude – bogatog ukusa i mirisan. Tajni sastojak je zapravo čaj od nane koji daje tom jelu posebnu notu, čineći ga ne samo savršenim prilogom, već i jelom koje ostavlja snažan utisak. Bilo da je u pitanju posna slava ili običan ručak, prebranac je jelo koje ne može da izostane, a s ovim receptom postaćete majstor pripreme ovog nezamenjivog specijaliteta!
Sastojci:
750 g belog pasulja
1 sveža paprika
2 dl maslinovog ulja
6 čena belog luka
600-650 g crnog luka
240 g paradajz pelata
8 kesica čaja od nane
6-8 kašičica mlevene crvene paprike
6-7 kašičica suvog začina
Priprema:
Pasulj potopite u hladnu vodu veče uoči kuvanja. Isperite ga, sipajte vodu i kuvajte dok ne provri. Kad provri, ostaviti da se kuva još 5 minuta, a onda prospite tu vodu i sipajte novu, toplu vodu. Ubacite svežu papriku očišćenu od semenki i peteljke. Ako je potrebno, povremeno dolivajte vodu. Kad je pasulj gotov, paprika će biti potpuno raskuvana, pa je izvadite. Kuvani pasulj procedite i sačuvajte tečnost. U posebnu šerpu stavite da se dinstaju beli i crni luk sa 2 dcl maslinovog ulja. Kad je luk gotov, dodajte mu usitnjen pelat. Prodinstajte još malo, a zatim isključite vatru. Isecite kesice čaja od nane i sadržaj sipajte u šerpu sa lukom. Dodajte mlevenu crvenu papriku i suvi začin. U šerpu sa pasuljem sipajte smesu od luka. Dodajte 6 dcl tečnosti u kojoj se pasulj kuvao. Dobro promešajte, sipajte u blago nauljenu vatrostalnu posudu i pecite na 200°C oko 35 minuta.