DOČEKAJMO PUTINA I U KUHINJI: Spremite ruske peljmene
Torteline na bratski, ruski način! Možete ih spremiti i zalediti, pa ih pripremati neposredno pre jela.
Potrebno:
- Za testo:
- 500g glatkog brašna
- 2 jajeta
- 500ml tople vode
- so
- Za nadev:
- 600g mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 150g luka
- 1 kafena kašičica šećera
- 130ml vode
- so biber, mešavina začina
- Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Brašno prosejati u veliku činiju ili na radnu ploču. Dodati so, jaja i vodu, pa zamesiti glatko testo. Ostaviti ga pokriveno 40 minuta.
Iseckati luk, dodati vegetu, so, biber i šećer mesu i zamešati. Dodati mineralnu vodu da bi se dobila homogena smesa. Od nje oblikovati kuglice veličine manjeg oraha.
Zasladiti se ruskim slatkim hlebom
Testo podeliti na nekoliko delova i svaki razvaljati tanko, pa seći kalupom ili čašom. Na sredinu svakog kruga stavljati po kuglicu mesa, a ivice premazati razmućenim jajetom, pa ih saviti i pritisnuti da se rubovi dobro spoje.
Peljmene kuvati u posoljenoj kipućoj vodi. Sačekati da isplivaju pa kuvati još tri munuta.
Poslužiti ih tople, prekrivene puterom i posute narendanim sirom.