FASCINANTNO: Napravite sami Nutelu!
UPOZORENJE: Postoji opasnost da ovaj krem zavolite još više!
Potrebno:
- 1 ½ šolja lešnika
- 1 ½ šolja punomasnog mleka
- ¾ šolje mleka u prahu
- 1 supena kašika meda
- prstohvat soli
- 1 prepuna šolja iseckane/izlomljene crne čokolade
- 1 nepuna šolja iseckane/izlomljene mlečne čokolade
Priprema:
A kad napravite Nutelu, onda probajte i:
Ispecite lešnike u plehu koji je postavljen papirom za pečenje – oko 10 minuta na 200° ili dok ne omeknu i ne počne da im puca opna. Prebacite ih na čistu krpu, zamotajte i trljajte ih preko krpe, tako da im spadne ljuska što je više moguće. Dok su još topli, prebacite ih u blender i meljite dok ne dobijete pastu nalik puteru od kikirikija.
U međuvremenu, zagrejte mleko, mleko u prahu, med i do u manjoj šerpi, dok ne počne da vri. Sklonite sa vatre, a čokolade rastopite na pari ili u mikrotalasnoj pećnici – uz povremeno mešanje.
Dodajte rastopljenu čokoladu mlevenim lešnicima i nastavite da blendate, uz povremeno zaustavljanje – ako je potrebno da spatulom pročistite ivice posude. Dodajte smesu od toplog mleka i nastavite sa mešanjem dok ne dobijete glatku smesu.
Od ove količine sastojaka dobićete dve šolje krema.