ФАСЦИНАНТНО: Направите сами Нутелу!
УПОЗОРЕЊЕ: Постоји опасност да овај крем заволите још више!
Потребно:
- 1 ½ шоља лешника
- 1 ½ шоља пуномасног млека
- ¾ шоље млека у праху
- 1 супена кашика меда
- прстохват соли
- 1 препуна шоља исецкане/изломљене црне чоколаде
- 1 непуна шоља исецкане/изломљене млечне чоколаде
Припрема:
А кад направите Нутелу, онда пробајте и:
Испеците лешнике у плеху који је постављен папиром за печење – око 10 минута на 200° или док не омекну и не почне да им пуца опна. Пребаците их на чисту крпу, замотајте и трљајте их преко крпе, тако да им спадне љуска што је више могуће. Док су још топли, пребаците их у блендер и мељите док не добијете пасту налик путеру од кикирикија.
У међувремену, загрејте млеко, млеко у праху, мед и до у мањој шерпи, док не почне да ври. Склоните са ватре, а чоколаде растопите на пари или у микроталасној пећници – уз повремено мешање.
Додајте растопљену чоколаду млевеним лешницима и наставите да блендате, уз повремено заустављање – ако је потребно да спатулом прочистите ивице посуде. Додајте смесу од топлог млека и наставите са мешањем док не добијете глатку смесу.
Од ове количине састојака добићете две шоље крема.