Hitler zaslužan za nastanak Nutele
Dobro, ne samo on. I Napoleon je tu važan!
Daleke 1806. godine, Napoleon Bonaparta hteo je da upropasti britansko tržište i da tako dobije rat. Rezultat toga bilo je poskupljenje čokolade.
Uvek snalažljivi poslastičari iz Torina počeli su da dodaju seckane lešnike u čokoladu, kako bi povećali masu što je više moguće. Ta mešavina nazvana je đanduja.
Skoro 150 godina kasnije, čokolada je ponovo poskupela. Razlog tome bio je Drugi svetski rat.
Italijanski konditor, Pjetro Ferero, posegnuo je za spasonosnim lešnicima i, 1946. godine, napravio je Pastu Đanduju, koja je 1964. godine dobila nov naziv – Nutela.
Dakle, zahvaljujući Hitleru, mi danas uživamo u namazu koji čak ima i svoj svetski dan.
Svake godine, 5. februara, fanovi razmenjuju recepte i uspomene vezane za čuvenu Nutelu.