Хитлер заслужан за настанак Нутеле
Добро, не само он. И Наполеон је ту важан!
Далеке 1806. године, Наполеон Бонапарта хтео је да упропасти британско тржиште и да тако добије рат. Резултат тога било је поскупљење чоколаде.
Увек сналажљиви посластичари из Торина почели су да додају сецкане лешнике у чоколаду, како би повећали масу што је више могуће. Та мешавина названа је ђандуја.
Скоро 150 година касније, чоколада је поново поскупела. Разлог томе био је Други светски рат.
Италијански кондитор, Пјетро Фереро, посегнуо је за спасоносним лешницима и, 1946. године, направио је Пасту Ђандују, која је 1964. године добила нов назив – Нутела.
Дакле, захваљујући Хитлеру, ми данас уживамо у намазу који чак има и свој светски дан.
Сваке године, 5. фебруара, фанови размењују рецепте и успомене везане за чувену Нутелу.