IMATE IH U KUHINJI: Ovo su "tihe ubice" zbog kojih skraćujete sebi život!
Ako vas nešto ubija sporo, pa ne možete odmah da vidite rezultate, to ne znači da nije štetno! A ove namirnice zaista nisu vredne vašeg života!
U svakoj kuhinji se nalaze brašno, šećer, ulje, mesne prerađevine... Sve su to namirnice koje su u prevelikim količinama veoma štetne po naše zdravlje. I iako to već svi znamo, nekako se čini da nas ni to neće sprečiti da ih konzumiramo. Ali, ako je već takva situacija, dobro je da ih makar svedemo na minimum.
Međutim, ovo su namirnice koje zaista treba da toliko smanjite da će se npr jedenje kokica svesti samo na uživanje prilikom gledanja filma u bioskopu. A evo i zašto je to tako.
Belo brašno, hleb i rafinirani šećer
Problem s belim brašnom je što unosimo uglavnom ugljene hidrate i jednostavne šećere. Drugim rečima, jesti belo brašno slično je konzumiranju rafiniranog šećera - oba idu ravno u krvotok. Ukus je različit od šećera, ali na hemijskom nivou šećera u krvi će se menjati na isti način.
Telo mora da ispusti ogromne količine insulina, što rezultira naglim povećanjem nivoa šećera u krvi. Naravno, ubrzo sledi jednako nagli pad. Stoga umesto snage, slede slabost i letargija. Prekomerna konzumacija uzrokuje brzo debljanje i promene metabolizma.
A što više belog brašna unosimo, gušterača će više raditi "prekovremeno". Proces proizvodnje insulina može doći u opasnost, što može rezultirati hipoglikemijom i dijabetesom.
Mesne prerađevine, na prvom mesu viršle i paštete
Viršla nastaje tako što se sve iznutrice, koža, nokti, papci, creva, žile, hrskavice, masnoće, kosti, ligamenti, i meso najlošijeg kvaliteta samelje se do neprepoznavanja. Zatim se dodaju povrće, soja, začini, skrob, voda, mnogo soli, konzervans natrijum-nitrat kako bi proizvod bio dugotrajan, zatim kalijum i kalcijum trifosfati, polifosfati, natrijumov askorbat i karmin - boja koja se nalazi i u ruževima za usne i ekstrakt paprike.
Za pravljenje pašteta koristi se najjeftinije i meso najlošije kategorije u koje spadaju kožice, kosti, papci, hrskavice. Više od polovine paštete čine voda, masnoće, kožice, iznutrice, skrob, so, začini, emulgatori i ostala hemija, dok mesa u pojedinim vrstama pašteta ima jedva 30 odsto. U paštete ide velika količina soli.
Posebno bi trebalo izbegavati paštete u crevu, jer su one još lošijeg kvaliteta od onih u konzervama. Industrijski prerađena hrana nema nikakve nutritivne vrednosti.
Gazirana pića
Jedna konzerva ovog pića sadrži čak 10 kašičica šećera, što navodi organizam da luči velike količine insulina. To može da dovede do dijabetesa, a otkriveno je i da boja karamele koja se dodaje u ova pića može da poveća rizik od dobijanja raka i za 58 odsto.
Margarin i ulja
Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se iz suncokreta izvlače uz pomoć hemikalija. Visoka temperatura u procesu prerade ulja uništava sve vitamine i antioksidante koje sadrži i dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji mogu izazvati velika oštećenja na ćelijama i povećati rizik od raka.
Ulja su već u startu užegla i nezdrava, a dodavanjem novih hemikalija pretvaraju se u čvrsto stanje zbog čega nastaju transmasne kiseline, za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje.
Kokice za mikrotalasnu pećnicu
Na listi posebno nezdrave hrane su i kokice za mikrotalasnu pećnicu, jer se u njima nalazi hemikalija za koju je dokazano da može da poveća rizik od raka, utiče na plodnost i ometa rad bubrega. Mnoge kokice za mikrotalasnu sadrže veštačke ukuse i transmasne kiseline, kao i hemikalije koje mogu da izazovu glavobolje i mučninu. Preporuka nutricionista je da ljubitelji kokica prave ovu grickalicu na tradicionalan način - u šerpi, na ringli.
Ukoliko vam je ovo bilo korisno, pročitajte OVO i više nikada nećete baciti koru od banane, za razliku od svega navedenog gore.